Een van de paters uit de serie korte films Kloosterverhalen. beeld YouTube
Een van de paters uit de serie korte films Kloosterverhalen. beeld YouTube

Bredase pater speelt rol in korte film

  Cultuur

BREDA – De Bredase pater Savio van de Minderbroeders Kapucijnen is een van de hoofdpersonen in een serie van zeventien korte films. De films onder de noemer Kloosterverhalen worden 20 november gepresenteerd.


Pater Savia vertelt in de film hoe hij de biecht af moest nemen. “Maar zelf heeft de biechtvader ook wat op te biechten”, vertellen de makers van de film.

De 17 korte films gaan over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant en zijn gemaakt door de Stichting Verhalis. De films vertellen de persoonlijke levensverhalen waarin kloosterlingen uit onder andere Breda, Tilburg en Eindhoven anekdotes uit hun geschiedenis vertellen.

Aanleiding voor de films zijn de verhalen die de laatste tijd over het kloosterleven verteld worden. “Dat zijn geen verhalen om vrolijk van te worden. Steeds meer verhalen over seksueel misbruik en machtsmisbruik worden boven water gehaald”, zo stellen de makers.

Ook in de nieuwe serie films met kloosterverhalen die Stichting Verhalis heeft gemaakt komt dit aan de orde. “Er zijn echter ook nog andere levensverhalen van kloosterlingen te vertellen. Verhalen over hoe het was om in een klooster te leven, over rituelen en gebruiken, over 'bijzondere vriendschappen' en gebarentaal.”

De films zijn gemaakt tijdens de documentaireworkshop van Stichting Verhalis, waarin acht beginnende filmmakers de kans kregen om onder begeleiding van ervaren documentairemakers, Carine van Vugt en Jeroen Neus, ieder twee films te maken.

Première voor publiek:
20 november, aanvang 15.45 uur -17.30 uur. entrée: €5,-
Adres: Cultureel Centrum Jan van Besouw
Thomas van Diessenstraat 1, Goirle

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief