Logo bredavandaag.nl
DJ School Breda in actie. foto's DJ School Breda
DJ School Breda in actie. foto's DJ School Breda

DJ School Breda: ‘Iedereen wil dj’en’

  Cultuur

BREDA - Twee van de nummer 1 dj’s van de wereld komen uit Breda. Eerst Tiësto, die al drie keer deze titel veroverde en nu sinds zondag Hardwell. Bij DJ School Breda merken ze de toegenomen belangstelling voor het metier al langer.


Nee, het is niet dat de telefoon nu opeens roodgloeiend staat. De toegenomen belangstelling voor het vak van dj bestaat al langer. “Iedereen wil dj worden”, zo vertelt Dave Hipke van DJ School Breda. “Van acht tot 53 jaar. Ik krijg ook managers die de dj-les als ontspanning zien.”

Hipke, zelf al meer dan 30 jaar bezig in het dj-vak, begon drie jaar geleden met de muziekschool. Waar vroeger kinderen bij muziekles dachten aan gitaar of piano, daar is nu de draaitafel, cd-speler en computer als instrument voor de dj bijgekomen. “Noem het muziekschool 3.0. Vroeger gingen mensen voor een band, tegenwoordig zie je dat bands zich ook aansluiten bij een dj. Dat is ook waar ik de leerlingen op wijs.”

Waar de dj vroeger een handige jongen was die twee bestaande liedjes in elkaar liet overvloeien, daar wordt tegenwoordig meer gevraagd. “De techniek maakt dat heel makkelijk, dat kunstje kun je afkijken: het geheim van de smid ligt op straat. Vandaar dat je ziet dat steeds meer dj’s eigen producties gaan maken. Daar geven we ook les in.”

Het maken van die eigen producties is niet alleen weggelegd voor de meer ervaren dj’s. Daar is Hardwell een voorbeeld van, die al op zijn veertiende aan het produceren sloeg. Hipke ziet dat ook bij zijn school. “In de komende cursus produceren zitten drie jongens van 13, 15 en 16 jaar. Als je je wilt onderscheiden moet je met je eigen producties komen.”

Kan iedereen dj worden? Ja, denkt Hipke. "Maar iedereen op zijn eigen niveau."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief