Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

'Prijs komt precies op juiste moment'

  Cultuur

BREDA – De Bredase kunstenaar Jaap de Vries heeft zaterdag de Wim Izaksprijs gewonnen. “De vrijheid die ik heb, is voor mij allesbepalend,” zegt hij in een gesprek met deze site.


Door Serge Mouthaan
In zijn atelier tussen de potten verf, kwasten en schilderijen zit een stralende man. De ontlading kwam zaterdag, na een volgens De Vries veel te lang durende toespraak. Hij was al blij met de nominatie, maar de overwinning smaakt zoeter.

“De prijs komt voor mij precies op het juiste moment, want die is bedoeld voor onopgemerkt talent. En dat is nou precies wat aan het veranderen is. Mijn werk krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Ik denk dat ik volgend jaar niet meer in aanmerking zou komen.”

De Vries, die in 1983 begon als kunstenaar, vertelt dat hij in 2007 foto’s van zijn werk op de website www.Saatchi-gallery.co.uk heeft geplaatst. Volgens de schilder is vanaf dat moment zijn werk onder de aandacht gekomen.

Het succes begon niet in Nederland, maar in Engeland. “Daarvoor werkte ik met een galerie in Amsterdam en een in Den Bosch. Verder hing mijn werk op diverse beurzen en daarvan kon ik rondkomen. Geld is niet zo belangrijk. Via de website kreeg ik mijn eerste grote solo-expositie. Mijn werk sloeg aan en sindsdien heb ik aan vier tentoonstellingen in Londen meegedaan.”

Aan de Wim Izaksprijs is tienduizend euro verbonden en een expositie in Dordrecht en een in Winterswijk. “Ik ben eigenlijk nooit afhankelijk geweest van waardering. Een outsiderspositie heb ik altijd als heel prettig ervaren. Ik heb altijd de instelling gehad, dat waar je geen invloed op hebt, je daar je geluk niet van moet laten afhangen. Ik heb alleen invloed op wat ik doe in mijn atelier. Dat neemt niet weg dat ik het leuk vind om een prijs te winnen of wanneer een onbekende mij aanspreekt over mijn werk.”

Naast de exposities in Nederland komt er ook een tentoonstelling in Brussel. Via zijn contacten in Engeland heeft De Vries de mogelijkheid in België te exposeren. “Daar ben ik natuurlijk erg blij mee, maar ik vind het vooral leuk dat mijn werk eindelijk in Nederland hangt. Nu kunnen ook vrienden en familie komen kijken. Dat geldt vooral voor mijn ouders. En natuurlijk voor mijzelf. Ik ben sowieso een emotioneel mens die daar waarde aan hecht.”

De tienduizend euro die De Vries heeft gewonnen wil hij onderbrengen in een nog op te richten b.v. en daar wil hij ook zijn inkomsten van zijn schilderijen inleggen. Naast schilderen, fotograferen, en sculpturen maken is de kunstenaar ook actief op het gebied van film. “Ik heb al eens een documentaire gemaakt, maar nu ga ik voor een film. Een grote productie. Ik wil dat zelf financieren, want ik wil niet afhankelijk zijn. Deze film maak ik puur voor mij zelf. Ik zie mijn schilderijen en foto´s als een soort still voor die film. Mijn film zou het bewegen van mijn werk moeten zijn, maar dan wel met een verhaal.”

De Vries legt uit dat de wreedheid in het leven de achterliggende gedachte is in al zijn werk. “Alles is liefde, is een grote leugen. Het meeste wat er om ons heen gebeurt is wreed. Dat zit in de mens.” Toch lijkt de kunstenaar te geloven in het goede van het leven.“Ik heb geluk gehad. Ik heb altijd mijn droom nagejaagd. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Dat probeer ik mijn kinderen ook duidelijk te maken. Ik zie dat zij mij als voorbeeld nemen en dat is niet altijd realistisch. Ik vind dat misschien wel een van de moeilijkste dingen. Dat ik geen invloed heb op het geluk van mijn eigen kinderen, want dat moeten ze namelijk zelf vinden.”

Expositie Dordrecht
Teekengenootschap Pictura - tot en met 15 ferbuari

Expositie Winterswijk
Tricot - vanaf 21 februari

Lezing en presentatie Tilburg - De Pont / 19 februari

www.jaapdevries.euFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief