Logo bredavandaag.nl
Ouder- en kindyoga in het MOTI. foto Debra van der Heide
Ouder- en kindyoga in het MOTI. foto Debra van der Heide

Spelen met kleuren tijdens yoga in het museum

  Cultuur

BREDA – Balancerend op één voet, met een hand op haar hoofd en met haar ogen dicht doet yogalerares Anneke Timmer voor hoe ze een bijtje is die van bloem naar bloem vliegt. Dan gaat ze op handen en voeten lopen en brult als een leeuw.


Het ziet er maar vreemd uit, die schreeuwende en mediterende mensen in het MOTI. Woensdagmiddag werd er een kleurmeditatie gehouden in de tentoonstellingsruimte van Jan van der Ploeg. De yogales was speciaal voor ouder en kind bedoeld.

Bredase yogalerares Anneke Timmer van Yoga Studio Sophia geeft sinds anderhalf jaar ouder- en kindyoga. “Het gaat om het contact tussen de ouder en het kind. Het zijn begrijpelijke opdrachten, vaak in spelvorm. Het is lastig om de kinderen erbij te houden.”

Op paarse matjes wordt er gestampt en geklapt om de spieren op te warmen. Moeder Melissa en dochter Juliette moeten op elkaars rug een zonnetje tekenen. Met een beetje hulp van de lerares komt Juliette naarmate de les vordert steeds meer los.

Meer dan tien ouders met kind meldden zich aan, de uiteindelijke opkomst viel wat tegen. Misschien door het weer? Of de nieuwigheid? Het idee om een yogales in het MOTI te houden is volgens Priscilla de Putter tijdens de voorbereidingen ontstaan. “We vonden het een leuke koppeling hebben met yoga omdat kunst net als yoga een meditatieve werking kan hebben.Het is eens een andere manier, het kunstwerk staat wel centraal.”

Tijdens de rots opdracht moet Melissa in elkaar duiken als een rots en Juliette gaat als een salamander op haar liggen. “Kinderen worden door deze les heel erg bewust van hun eigen lichaam”, vertelt Timmer tussendoor.

“Doe je ogen dicht, voel je buik op en neer gaan als je ademt en beeld je een regenboog in”, zegt Timmer als iedereen op de rug in het museum ligt. Op de achtergrond hoor je af en toe wat gekuch van museumbezoekers als Timmer verder gaat. “Je loopt door de kleuren heen en glijd van de regenboog af.”

In de ruimte zijn de muren in strepen gekleurd. Roze, wit, blauw, groen, grijs, alle kleuren van de regenboog zijn door Jan van der Ploeg op de muren geschilderd. Timmer heeft de les dan ook aangepast en zich op de kleuren gericht.

Ouder & Kind yoga was de eerste yogales in het MOTI. Woensdag 4 juni is er een les met het thema Zen de zomer in en woensdag 18 juni is er yoga voor iedereen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief