Logo bredavandaag.nl
foto www.flickr.com/photos/syriafreedom
foto www.flickr.com/photos/syriafreedom (Flickr.com/syriafreedom)

Bredase uitgever helpt Syrische kinderen met kinderboek

  Cultuur

BREDA - De Bredase uitgeverij Droomvallei komt met een bijzonder initiatief voor jonge Syrische vluchtelingen. Auteur Elsbeth de Jager heeft samen met de Bredase uitgever Esther van der Ham een kinderboek geschreven over het Syrische vluchtelingenkamp Bab as Salaam. Het boek Jamil en Jamila is bedoeld voor zowel de kinderen in het kamp als de westerse jeugd.


Het idee voor het boek kwam door het vrijwilligerswerk dat Elsbeth de Jager doet voor hulporganisatie Ash-Sham Care. Ze vertaalt teksten voor dit goede doel en werd door directeur Oscar Bergamin gevraagd of ze niet iets kon schrijven voor de kinderen aldaar. “Er zijn in het vluchtelingenkamp totaal geen schoolboeken, laat staan boeken die over de kinderen zelf gaan”, verklaart De jager.

In eerste instantie was De Jager van plan om voor onderzoek zelf een kijkje te nemen in het kamp. De veiligheidssituatie bleek echter dermate slecht dat dit niet doorging. De Jager en Van der Ham hebben informatie verzameld door veel te lezen, foto’s te bekijken en te luisteren naar Bergamin.

De beide schrijfsters hebben geprobeerd aan de hand van deze informatie het alledaagse leven in het kamp zo goed mogelijk te beschrijven. Met name de verhalen over de kinderen gingen Van der Ham vaak aan het hart. “De kinderen in de school waarvoor we schrijven zijn ongeveer even oud als mijn eigen kinderen. Als ik hen dan in mijn hoofd verplaats naar het vluchtelingenkamp dan breekt mijn hart. Het zijn allemaal mensen, dat mogen we in Nederland niet vergeten.”

Volgens de dames zijn de kinderen van Bab as Salaam  vaak zo getraumatiseerd dat ze hun eigen achternaam vergeten en ook niet meer kunnen lezen. Ze denken dat het boek de het leven van de kinderen een klein beetje kan verbeteren. “We hebben de voorkant van het boek naar Syrië gestuurd als kleurplaat. Als je dan ziet hoe blij die kinderen alleen daarvan al worden, dat is gewoon hartverwarmend om te zien”, aldus Van der Ham.

Het boek zelf gaat over Jamil en Jamila, twee kinderen in Bab as Salaam. Jamila woont al een tijdje in het kamp wanneer Jamil aankomt. De jongen blijkt getraumatiseerd door de oorlog in zijn land. Wanneer Jamila ook ergens bang voor blijkt te zijn ontstaat er voorzichtig toch een vriendschap tussen de twee.

Dankzij sponsoren van Ash-Sham Care worden binnenkort de eerste 5000 Arabische exemplaren uitgedeeld in het kamp. In Europa verschijnen 18 oktober ook een Nederlandse en Duitse versie. Het is de bedoeling dat er ook een Franse en Engelse uitgave van het boek komt.

Inmiddels zijn de schrijfsters al aan het brainstormen over tweede deel. In dit deel gaat Jamil op zoek naar zijn broer. Voor elk in Europa verkocht exemplaar stelt de uitgeverij, Droomvallei Uitgeverij Breda, een gratis exemplaar van het tweede deel van "Jamil & Jamila" voor de Syrische vluchtelingen ter beschikking.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief