ooievaarsnestmarkdal.nl

Weer een ooievaar gespot in het Markdal

  Cultuur

BREDA - Het lijkt erop dat er ook dit jaar weer een ooievaar in het Markdal gaat wonen. Twee weken geleden is een ringloos exemplaar geland in het natuurgebied. Of het gaat om dezelfde ooievaar als vorig jaar is nog niet bekend.


De ooievaar is in ieder geval niet het mannetje van vorig jaar, wat die is wel geringd. Ooievaarpaartjes leven alleen tijdens het broedseizoen samen. Meestal komt  eerst het mannetje thuis om het nest op te ruimen.

Ooievaars zijn volgens boswachter Anneke Oomes meestal trouw aan hun partner. “Het kan dat een vrouwtje heel lang moet wachten op het mannetje. Als er dan een leuke kerel komt overgevlogen, dan mag die op het nest.” Soms leidt dit tot Goede Tijden Slechte Tijden taferelen met een luchtgevecht tussen de twee mannetjes.

Oomes vermoedt dat de ooievaar geen onbekende is in het gebied. “De ooievaar is erg op zijn gemak en kijkt niet vreemd op als we voorbij lopen.” Het kan ook zijn dat de ooievaar een van de jongen is die twee jaar terug in het gebied werden geboren. Ook die ooievaars waren niet geringd.

De terugkeer van een ooievaar noemt Oomes mooi nieuws en een teken dat ze op de goede weg zijn. “We hebben de Markdal in 2003 helemaal opnieuw ingericht en beheerd. Blijkbaar zijn er nu genoeg beestjes en groen voor ooievaars, een mooie opsteker.” Oomes zegt dat dit niet alleen de verdienste is van staatsbosbeheer, maar ook het waterschap en de provincie.

Update: Inmiddels is het mannetje van vorig jaar ook weer op het nest.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief