Logo bredavandaag.nl
Breda Jazz: zaterdagmiddag in de zon. foto Vinnie de Laat
Breda Jazz: zaterdagmiddag in de zon. foto Vinnie de Laat

Primeur Breda Jazz: Akoestisch in de Merkxtuin

  Cultuur

CENTRUM - Het voorjaar nadert, al zou je dat nog even niet zeggen aan het weer. Dat betekent dat ook het Breda Jazz Festival zich weer voorzichtig aankondigt. Met Hemelvaart swingt Breda weer als gebruikelijk. Anne-Lotte van Leeuwen van het festival laat haar licht schijnen op deze editie.


Waar zijn jullie extra trots op?
“Op twee nieuwe en bijzondere locaties: de Lutherse Kerk en de Willem Merkxtuin. Hier kun je als bezoeker in alle rust genieten van je favoriete muziek.”  
“In de Lutherse Kerk vinden zes kleinschalige concerten plaats voor een zacht prijsje. Tijdens de Contemporary Jazz Club middagen kunnen bezoekers genieten van hedendaagse jazz door nationale toppers, zoals het Rob van Bavel Trio op de donderdagmiddag. 's Avonds zijn er in de Lutherske Kerk de Classic Jazz Club concerten in oude stijl jazzmuziek. Eén van de orkesten die daar zullen optreden is het Septet Trio + 1 op de vrijdagavond. “

En wat gebeurt er in de Willem Merkxtuin?
“De tuin is een ‘oase’ van kunst en rust in de binnenstad. Tijdens het festival vinden hier overdag semi-akoestische concerten plaats. Denk daarbij aan kleine formaties met onze festivalsolisten in bijzondere samenstellingen. Deze concerten zijn gratis toegankelijk.”

Welke artiesten, die 'we' nog niet kennen, moeten we zeker gaan zien?
“Op de zondagmiddag een concert van John Engels, een meesterlijke drummer die met alle jazzgrootheden heeft opgetreden. En natuurlijk het gospelconcert in de Grote Kerk, met dit jaar Lillian Bouté!”
“Verder hebben we dit jaar ook weer veel bijzondere festivalsolisten uitgenodigd die onze visitekaartjes zijn van het festival. Zij zijn te bewonderen in de diverse Festival Surprise Bands en bij de Speciale Concerten. Zoals uit Australië: Dan Barnett op trombone en Bradfort Child op sax. Ook kijk ik uit naar Francesca Tandoi, een oorspronkelijk Italiaanse pianiste en zangeres, maar ook de saxofonist Max Ionata, vibrafonist Frits Landesbergen en de Franse trompettist Patrick Bacqueville zijn het vermelden waar. Teveel om op te noemen eigenlijk!”

En welke bands zijn zeker de moeite waard?
“Het 53-koppige Marinierskapel der Koninklijke Marine met speciale gasten Marjorie Barnes & Dick de Graaf. Double Espresso, vier dames die saxofoon spelen, waarvan één van de dames de dochter is van Ad Houtepan (bekend van Miss Lulu).Verder lokale bands als het Rob van Bavel Trio, Jan de Bruijn feat. Walter Lavent Band en Ferry Smans, beter bekend als. Fernando Lewis. Maar ook horen we jong talent met de muziekleerlingen van het Bredase Mencia de Mendoza Lyceum als Mencia Soul Factory en natuurlijk weer de Jazz at the Castle Youth Talent Award.  

En kan er nog gedanst worden?
“En of! Voor de swingdansers is er weer hét dansevent All the Cats Jump In’ in de Spiegeltent op de donderdagavond met The Swing Commanders en King Pleasure & The Biscuit Boys Verder komt er nog een dansavond op de zaterdagavond, maar daar zijn we nog druk mee bezig. Verder zijn er genoeg bands waarop gedanst kan worden: Swing Commanders, King Pleasure & the Biscuit Boys, Jazz Connection, Smokey Midnight Gang, Laura B & the Moonlighters.”
“Maar ook zijn er voor de salsadansers op het Veemarktpleintje weer voldoende dansmogelijkheden met bands als: Orquesta Pegasaya, StarkLinnemann die een tribute brengt aan Milton Banana, Bongomatik en Marco Toro Zambo Jazz.”

Breda Jazz Festival
14 tot en met 17 mei


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief