Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Pop-up Matthäus Passion op Station Breda groot succes (video)

  Cultuur

BREDA - In plaats van de verwachte 50 mensen zijn er deze zaterdagmiddag er maar liefst 150 muziekliefhebbers en zangers op de pop-up Matthäus op Breda Centraal afgekomen, wat de populariteit van dit muziekstuk maar weer eens aantoont. Of zoals D66-raadslid Frank Toeset het verwoorde: “Heel Holland Bacht.”


Door de plotselinge drukte is het nog een hele puzzel om alle sopranen, alten en tenoren op de juiste te positioneren. Sommige deelnemers zijn concert-fähig gekleed, maar de meeste zangers zitten in dikke jassen. 2015 is dan ook een jaar met een koud Pasen. Ook het publiek verschuift de tetris-gevormde zitblokken mee met het orkest richting de Starbucks waar meer ruimte is.

Dan is het tijd voor de generale repetitie. Het publiek haalt massaal de telefoons en de camera’s tevoorschijn. Beleven betekent heden ten dagen immers ook opnemen. Tijdens het oefenen klinkt er een omroep van de NS door het gezang. Het geeft het bericht van een veranderend spoor een bijzonder serieuze bijklank.

Tijdens het oefenen geeft dirigent Caja van der Werff aan dat ze het gezang te vlak vindt en meer verschil wil horen tussen de harde en zachte delen. Naar een paar keer proberen geeft ze aan dat het tijd is voor het echie. “Nou dan gaan we het maar gewoon doen.”

Niet iedereen staat op de plek waar alle camera’s op zijn gericht. Een meisje met hoge stem staat zelfs met een voet in de Starbucks. In de ene hand draagt ze de Matthaüs Passion, in de andere houdt ze een reiskoffer vast. Nadat de voorstelling voorbij is klinkt er geklap en buigen de deelnemers naar elkaar.

Alt Hanneke Beekers straalt nog na van het optreden. Ze noemt het een hele belevenis. “Vooral dat we het op het station doen is wel bijzonder. Een kruispunt van mensen die komen en vertrekken, net als het leven zelf. Dirigent hoopt dat het concert het begin is van een traditie. “Ik wil het volgend jaar zeker wel doen. Deze plaats maakt extra spectaculair.”

Bekijk de foto's van het concert in het foto-album.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief