DJ Tiësto geniet van zijn feestje in de Mezz, samen met R3HAB en Hardwell. foto Edwin van de Rijke
DJ Tiësto geniet van zijn feestje in de Mezz, samen met R3HAB en Hardwell. foto Edwin van de Rijke

Edison pop oevreprijs voor Tiësto

  Cultuur

BREDA - De van oorsprong Bredase dj Tiësto krijgt donderdagavond tijdens de uitzending van RTL Late Night de Edison Pop Oeuvreprijs. Dat heeft de Edison Stichting donderdagmiddag aangekondigd. Tiësto krijgt de prijs vanwege zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.


Voor de eerste keer kent de jury hem toe aan een artiest in de dancemuziek.  "In een veranderend danslandschap bevindt Tiësto zich al jaren aan de top. Zijn muzikale carrière laat zien dat hij met een open mind muziek maakt. Hij houdt niet vast aan een succesformule die commercieel succes garandeert, maar zoekt graag de grenzen van het muzikale spectrum op en laat zich uitdagen door bijzondere samenwerkingen", schrijft de jury. "Waar in grote hits als ‘Traffic’ en ‘Flight 643’ nog de liefde voor trance uit zijn beginperiode weerklinkt, zoekt hij het experiment op en lonkt hij naar het popgenre met albums als ‘Kaleidoscope’ en ‘A Town Called Paradise’."

Volgens de jury is Tiësto bepalend geweest voor de positionering van de dj in de muziekindustrie. "Zijn carrière heeft de status van de dj wereldwijd voorgoed veranderd. Niet eerder kreeg een dj zo’n popsterren status. Niet alleen zijn muziek, maar ook het feit dat hij als eerste Nederlandse dj werd uitgeroepen tot populairste van de wereld - drie keer op rij - heeft daar aan bijgedragen. Evenals zijn optreden voor een miljard kijkers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene en zijn concert in de Gelredome."

Tiësto gaf als eerste dj een solo-show in een stadion. "Zo’n dj-concert wordt nu door de grote dj-namen als een vanzelfsprekendheid beschouwd." Inmiddels heeft hij meer dan 70 internationale awards gewonnen en werd hij uitgeroepen tot Officier in Orde van Oranje-Nassau.

De jury besluit: "Hij is een voorbeeld voor velen en weet ook de nieuwe generatie jonge producers te inspireren met zijn muziek. Daarmee is hij van grote betekenis voor de dancemuziek."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief