Logo bredavandaag.nl
Hans Gerritsen

Saxofonisten en dansers doen Bosch in Bed

  Cultuur

BREDA - Bosch in Bed heet de voorstelling die dansgezelschap de Stilte uit Breda maakte samen met de saxofonisten van Artvark. Artistiek leider Jack Timmermans van de Stilte over de hallucinerende inspiratie van Jeroen Bosch.


Bosch in Bed. Het allitereert mooi. “Maar het is meer dan dat. Het is de verwijzing naar het ziekenhuisbed dat om het podium staat en naar Bosch en de buitenlichamelijke ervaring die je bij Bosch ook ziet. Het is ook een link naar het bos, dat in sprookjes vaak staat voor het onderbewuste.”

Volgens Timmermans hebben de dansers en de muzikanten het elkaar niet makkelijk gemaakt. “We wilden niet dat de muzikanten erbij zouden staan, maar dat ze echt onderdeel zouden zijn van het spel, zonder dat ze gaan dansen. De dansers moeten op hun beurt onderdeel zijn van de muziek, zonder dat ze muziek maken. Er moest geen onderscheid zijn tussen de dansers en de muzikanten. Het is echt een synergie.” 

De samenwerking tussen de muzikanten en de dansers is niet nieuw. Eerder maakte Artvark-lid Mete Erker  in 2014 samen met Boy Edgarprijswinnaar Jeroen van Vliet op piano de muziek bij de HiHaHuttenBouwers van de Stilte.

De voorstelling, geïnspireerd op de fantasierijke werkelijkheid  van Jheronimus Bosch, speelt zich af in een ziekenhuis, een plek waar menigeen vroeg of laat een keer naar binnen ‘moet’. In een ziekenhuis doen aandoeningen en medicijnen nieuwe werelden ontstaan.

Vijf dansers van de Stilte en de vier saxofonisten van Artvark nemen het publiek mee in een microkosmos vol kamergenoten, dokters, verplegers en bezoek.

Bosch in Bed is zondag te zien in het Chassé Theater, Breda. De voorstelling begin om 15.00 uur.
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief