Logo bredavandaag.nl
Een tijdelijk museum met kunst gemaakt door leerlingen van de St Josephbasisschool.
Een tijdelijk museum met kunst gemaakt door leerlingen van de St Josephbasisschool. (Guido van der Kroef/iizzoo)

Kinderen St Joseph verrassen met pop-up museum (foto's)

  Cultuur

BREDA - Ze zijn er allemaal hartstikke trots op, de kinderen en leerkrachten van de St. Josephbasischool. Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 maart was de voormalige huisvesting van winkel-galerie Artilabo aan de Catharinastraat gevuld met kunstwerken van alle groepen van de Josephschool. De tentoonstelling was het eindresultaat van een samenwerking tussen Bredase kunstenaars en de school.


Iedere klas werkte met andere materialen in hun eigen projecten. En iedere groep kreeg kunstenaars aan zich verbonden die de kinderen begeleidden met het maken van hun kunstwerken. Maar daar hield het niet op. Ook bij het inrichten van de tentoonstelling stonden de kunstenaars de kinderen met raad en daar bij. Het resultaat was een pop-up museum waar de kunstwerken goed in de ruimte uitkomen en mooi zijn tentoongesteld.

Echt museum
Juf Angela en juf Jacqueline van groep vier vervulden zaterdagochtend met enkele collega’s en ouders van leerlingen de rol van suppoost. "Het is een echt museum geworden en de bezoekers kijken hun ogen uit. Het is verbazend om te zien wat de kinderen allemaal gemaakt hebben en hoe uiteenlopend de kunstwerken allemaal zijn", zegt juf Angela. "Ook de inzet van de kunstenaars was geweldig." Juf Jacqueline is net zo enthousiast over het resultaat van haar eigen klas als dat van de andere. "Het is hartstikke mooi geworden allemaal."

"Dit zou je eigenlijk alle scholen van Breda wel gunnen. Het is een project dat echt iets toevoegt aan het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen", oppert een van de bezoekers zaterdagochtend.

Overal kunst
Verbazend is de fantasie waarmee alle kinderen gewerkt hebben. Zo hangt er in een van de ruimten een enorme mobile gebaseerd op het werk van de kunstenaar Calder. Ergens anders hangen de muren vol met portretten, abstracte schilderingen, textielwerk of fotografie. En is er driediemensionale kunst in alle ruimtes te vinden en zelfs een reus die vanuit een hoge nis over de bezoekers uitkijkt. In de kelder wacht een muzikale videopresentatie van groep vijf de bezoekers op.

In de loop van de ochtend verdwalen enkele toeristen uit Assen in het museum. Ze zijn in de stad op zoek naar het Breda’s Museum dat tot hun teleurstelling gesloten blijkt, zo wordt hen door een van de aanwezige juf-suppoosten verteld. Gelukkig kunnen ze wel genieten van het enige museum dat Breda dit weekeinde rijk is.

Bekijk foto's van het pop-up museumFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief