Logo bredavandaag.nl
Ellen Haarhuis.
Ellen Haarhuis. (Maj-Britta de Ruiter)

Ballonvaarster landt met haar kunst in StadsGalerij

  Cultuur

BREDA - De Bredase kunstenares Ellen Haarhuis (1965) exposeert van 13 t/m 29 april, onder de titel GAMMA’s, in de StadsGalerij van Breda. Ellen schildert met olieverf op doek. Haar schilderijen zijn rijk van kleur en diffuus van inhoud. “Stel je open voor iets onbekends, zie en beleef”, zegt het jongste kind van de bekende ballonvaardersfamilie.    


In 1991 studeerde Ellen af als eerstegraadsdocent aan De Hoge School voor Beeldende kunst in Amsterdam. In die tijd volgde ze ook een opleiding in ballonvaren. Varen op de wind heeft net als kunst een spirituele kant, waarbij je perspectief kunt verruimen en verleggen.

Met een rijke ervaring als docent tekenen en schilderen heeft Ellen zich de laatste jaren geheel toegelegd op haar eigen schilderwerk. Deze focus brengt een intens beeldproces op gang. Daarbij maakt ze alleen gebruik van olieverf, doek, kwasten en terpentijn. Door de techniek die ze toepast, ontstaat in haar schilderijen een sfeer die je dwingt te blijven kijken. “En hoe langer je kijkt, hoe meer je gaat zien”, zegt Ellen.

Ellen Haarhuis kiest als kunstenaar én als mens haar eigen lijn. Ze werkt niet volgens uitgedachte concepten, maar onderzoekt al schilderend het leven. Het aansprekende resultaat van haar jarenlange arbeid is straks te zien in de StadsGalerij: van kleine doeken tot grote drieluiken. Het wordt haar eerste grote expositie in eigen stad, een must see voor de liefhebber van abstracte schilderkunst.

“Je moet er, zeg maar, even voor gaan zitten”, vertelt kunstkenner Stef van Breugel over GAMMA’s. “Je moet de kleur, het licht en de vlakverdeling op je in laten werken. Het werk van Ellen Haarhuis toont zich bijna niet bij de eerste ontmoeting.”

“Ik maak mensen met mijn werk graag attent op wat ze kunnen zien”, zegt Ellen zelf. “Vergelijk het met een muziekstuk. Ik kan vragen: hoor je die bas? Als je hem nog niet had opgemerkt, ga je hem nu horen, en dan vind je hem mooi of niet. Als mensen naar mijn werk kijken kunnen ze ook zelf hun mening vormen.”

De expositie in de StadsGalerij (Oude Vest 34, Breda) wordt op zaterdag 15 april officieel geopend door Stef van Breugel, die verbonden is aan het Museum Hilversum. GAMMA’s is van 13 t/m 29 april dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 19.00 uur. Entree is gratis.

foto Maj-Britta de Ruiter
foto Maj-Britta de Ruiter


FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief