Logo bredavandaag.nl
Yvonne Keulaars

Van de tekentafel naar de praktijk: Buurtpark Geeren-Zuid

  Cultuur

BREDA - De buurtbewoners van Geeren-Zuid hebben zelf plaatsgenomen achter de tekentafel. Resultaat? Een bruisend buurtpark op de plek wat voorheen een kale vlakte met vervallen gymzaaltje was.


De inrichting van het nieuwe park is ontstaan op initiatief van de bewoners. Een aantal van hen heeft op het stadskantoor meegeholpen met de schets. Ook kinderen van basisschool De Fontein zijn betrokken geweest bij het ontwerpproces. “De mensen in de wijk hebben bepaald hoe het park eruit komt te zien”, laat Leo van den Berg weten.

"Inmiddels heeft het zuidelijke deel van de Hoge Vucht een positieve ontwikkeling ondergaan, weet Van den Berg."

Als voorzitter van de wijkraad en Wijkavontuur Hoge Vucht is Van den Berg direct betrokken bij de buurt. “We zijn langs de deuren geweest om mensen enthousiast te maken en naar het buurthuis te trekken.” Deze actie leverde een aantal geïnteresseerden op, waarna de wijkraad een feest organiseerde. Dit trok een stuk meer enthousiastelingen.

Iedere buurtbewoner heeft vervolgens zijn of haar eigen ideeën voor het park kunnen delen. De kinderen wilden bijvoorbeeld een wifi-zone. “Maar dat was helaas niet haalbaar”, lacht de voorzitter. In de klok, de blikvanger van het park, zijn een aantal van die ideeën gegraveerd. Zo is een tekening van een voetbalveld te zien, een glijbaan en een kind die rekening houdt met de sanitaire behoefte van viervoeters.

Op deze hondenuitlaatplaats loopt een man zijn hond uit te laten. Hij woont al jaren naast het park en vind het ‘mooi voor de buurt’. Maar de man is waakzaam voor eventuele vernielingen. “Ik zag een meisje een boom uit de grond proberen te trekken. Ook is de deur van de hondenuitlaatplaats al stuk”, vertelt de man bedenkelijk.

Het gebied heeft een roemruchte geschiedenis. In een voormalige winkelstrip gelegen achter het park werd in drugs gehandeld. De politie maakte daar een einde aan en de winkels werden vervangen door nieuwbouw. Inmiddels heeft het zuidelijke deel van de Hoge Vucht een positieve ontwikkeling ondergaan, weet Van den Berg.

“De meeste huizen zijn sociale woningbouw. Een groot deel van de oude huizen is gesloopt. Hier is nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Dit geeft de buurt echt een opleving”, aldus de voorzitter. Ook het park, dat 1,2 miljoen euro heeft gekost, draagt hieraan bij.

Van Den Berg hoopt dat het nieuwe park een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud. Een vader geeft daar met zijn dochter al invulling aan: samen gaan ze van de nieuwe glijbaan. Verderop is Romaisa met haar vriendinnen aan het fietsen. “Ik woon vlakbij en denk dat ik hier vaak ga spelen”, vertelt ze enthousiast. “De kabelbaan is mijn favoriete speeltoestel.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief