Logo bredavandaag.nl
Stadsarchief Breda

Wijn uit de fonteinen: 350 jaar Vrede van Breda

  Cultuur

BREDA - Een interactieve fontein, honderd vredesvlaggen, een virtual escape room en een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda. Al deze festiviteiten maken onderdeel uit van de herdenking van 350 jaar Vrede van Breda.  


De gemeente maakte deze week het complete programma bekend. De festiviteiten vinden plaats naar aanleiding van de herdenking van het vredesverdrag. In 1667 werd de Vrede van Breda getekend. Het verdrag maakte een einde aan de Tweede Engelse Zeeoorlog tussen Nederland en Engeland.

Het programma is tot stand gekomen door Bredanaars zelf. Zij hebben subsidie aan kunnen vragen bij de gemeente voor de projecten. Wethouder Marianne de Bie (D66) is enthousiast over het aantal initiatiefnemers. “Ook over de diversiteit en de kwaliteit van de projecten zijn we zeer te spreken”, aldus De Bie.

Van midden juni tot december vinden festiviteiten plaats door de hele stad. Zo plaatst Stroom een interactieve fontein op het Kasteelplein, welke verwijst naar de viering van de vrede. Destijds werd dit gedaan door wijn uit de Bredase fonteinen te laten spuiten.

Mensen kunnen in de fontein staan, waarna muren van water opdoen. "Je wordt ook nat", aldus Lidwien Hupkens van Stroom. "Twee oud-studenten van AKV|St.Joost hebben de fontein ontworpen: Francien van Cappelle en Ilja Kramer." 

Op 24 augustus verzorgt het Breda’s Mannenkoor een concert in de Grote Kerk. Ook de CultuurCommissie organiseert een vredesconcert tijdens de internationale dag van de Vrede op 21 september.

In het Stedelijk Museum Breda is van 16 juni tot en met december een tentoonstelling te bewonderen. Daarnaast worden 100 vredesvlaggen van 100 landen getoond aan speciale ‘vlaggenlijnen’.

Klik hier voor een overzicht van het voorlopige programma.


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief