Logo bredavandaag.nl
De Koepel, het Turfschip, het luiden van de klokken en een bezoekje aan de raadszaal: Open Monumentendag 2017.
De Koepel, het Turfschip, het luiden van de klokken en een bezoekje aan de raadszaal: Open Monumentendag 2017. (Stadsfotograaf Breda)

Open Monumentendag en de aantrekkingskracht van De Koepel (foto's)

  Cultuur

BREDA - De tegenstelling kan niet groter. Vroeger zorgde dat je er weg bleef, tegenwoordig weet Breda niet hoe snel het zich moet melden bij De Koepel.


De rondleidingen bij De Koepel waren uitverkocht voordat de Open Monumentendagen dit weekend begonnen.  Dus schuifelden tientallen door het immense complex, gluurden ze in cellen, voelden ze aan de zware deuren en hoorden ze verhalen over de vaste gasten van de gevangenis.

Maar bovendien, namen ze een kijkje in wat na de Grote Kerk misschien wel het meest aansprekende rijksmonument van Breda is. In die Grote kerk was het uiteraard ook druk.

De Open Monumentendagen, al sinds een aantal jaar is het zaterdag en zondag prijs, kenden ook primeurs. Zo was het Hof van Héraugière, waar de gouverneur van de stad Breda, Charles de Héraugière woonde, zaterdag voor het eerst open voor publiek. De Héraugière was de commandant van de troepen die in 1591 met de list van het turfschip de stad hadden heroverd.

Liefhebbers konden ook een rondje varen rond het Kasteel, met de initiatiefnemers die een replica van het Turfschip willen terugkrijgen in de Bredase singels.

Tijdens Open Monumentendag in Breda was verder het originele, handgeschreven en ondertekende Vredesverdrag te zien in het Huis van Brecht.

Bekijk foto’s van de Open Monumentendag 2017

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief