Logo bredavandaag.nl
De schoolklas van de BCV....
De schoolklas van de BCV.... (Joyce van Zijl)

72 inschrijvingen voor Grote Optocht Kielegat

  Cultuur

BREDA – 72 inschrijvingen, waaronder 14 grote wagens, 6 kleine, 11 grote groepen, 11  kleine groepen en 11 paren. Dat is het resultaat van de inschrijfdag voor de Grote Optocht van ‘t Kielegat.


Door Joyce van Zijl

Traditiegetrouw vond die inschrijving plaats in Parkzicht. Een gezellige middag met als hoogtepunt de ‘stunt’ waarbij de Hoogheden van Groot Breda een zware test moesten afleggen.

De Jeanettekes doen dit keer voor het eerst mee. “Wij vieren dit jaar het 50-jarig bestaan van de Venise en wilden onze oprichter Erna de Haas eren met ons eigen motto: we zwaaien Erna(ar)”, vertellen de enthousiaste deelnemers.

“We gaan spectaculair van start in geheel eigen stijl, precies wat je van de Venise mag verwachten Meteen met een grote wagen, wij houden van groot...”

Drie jonge gasten uit Bavel kwamen zich, elk voor hun eigen carnavalsclub, inschrijven. Maar wel gebroederlijk, want Da Deug Nie, Nie te Houe en de Gabbers kennen elkaar goed. “Leuk om twee keer met een optocht mee te doen, dat maakt het bouwen nog meer de moeite waard. Helaas wordt het ook in Bavel steeds moeilijker om een bouwloods te vinden.”

Oudgediende de Meikevers doen dit jaar al voor de 40e keer mee, precies zolang als ze bestaan. Van oudsher een familieclub uit de Belcrum, nog steeds een bruisende carnavalsvereniging. Nu  komen de eerste kleinkinderen helpen bij het bouwen.

Onder hen ook Kyan van 7, die dit jaar voor het eerst mee heeft geholpen. Verjonging kan ook komen vanuit de Brakkensliert, wie daar de smaak te pakken heeft gekregen kan mooi doorgroeien naar de Grote Optocht. Bodine en Denise, twee vriendinnen, gaan dit jaar voor het eerst mee doen aan de Brakkensliert. “Mijn moeder had een heel leuk idee bij het motto, maar ze durfde zelf niet. Dus dachten wij: dan doen wij het. Wij komen uit echte carnavalsfamilies en vieren vier dagen feest, we zijn benieuwd hoe het is om zelf mee te lopen.”

Carnavalsles
En dan de test. Tijdens de inschrijvingsmiddag moesten de Hoogheden een kennistest afleggen. Het Scholenproject van de BCV is heel succesvol, Meester Pim vroeg zich af of de grote mensen net zo veel wisten als de jongelingen die ze met zich mee hadden genomen. Nee dus, ze hadden de hulp van hun gevolg hard nodig...

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief