Logo bredavandaag.nl
De eerste hele dag van het BUT Filmfestival 2014.
De eerste hele dag van het BUT Filmfestival 2014. (Raymond Tillieu / Erika Hengstmengel)

Onderzoek: ‘Ruimte voor meer live-muziek in Breda’

  Cultuur

BREDA - Zit Breda te wachten op onbekende live-bands? Het antwoord is een voorzichtige ‘ja’. Zes studenten van NHTV (Leisure & Events Management) hebben onderzoek gedaan naar de toekomst en haalbaarheid van optredens door onbekende live bands in Breda.


Uit het onderzoek is gebleken dat het haalbaar is om concerten in Breda te organiseren waar onbekende (live) bands optreden. De respondenten zijn over het algemeen positief en hebben interesse in concerten in deze muziekstijl. De onderzoeksgroep heeft enkele aanbevelingen geschreven.

Er is animo is de conclusie, maar de aanbeveling is om voorzichtig te zijn. Zo waren niet alle deelnemers helemaal overtuigd van het idee en kwamen er tegenstrijdige antwoorden voor in de enquêtes. Laagdrempelig beginnen eerst is het gegeven advies en vanaf dan de interesse laten groeien. Bij het onderzoek werd uitgegaan van evenement op maandelijkse basis.

Onderzoeker Brent van Spreuwel (21) zegt dat de enquête door ongeveer 300 mensen is ingevuld en dat het vooral gaat om muziekliefhebbers. Sinds september onderzochten Iris, Brent, Chantal, Mick, Marijn en Nicole de haalbaarheid van zulke concerten. Het onderzoek ging uit van de doelgroep in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar.

Jaap den Hollander was samen met Frank Zijlmans de opdrachtgever van het onderzoek, dat startte met de probleemstelling dat het lastig blijkt om meer raakvlak te vinden bij het jongere publiek. Zodoende besloten zij om studenten van de NHTV de opdracht te geven om de behoeftes te achterhalen op vlak van minder bekende, evenals alternatieve genres en bands.

Den Hollander is mede verantwoordelijk voor het Onderstroom Festival in Breda. “Het was heel leuk om deze opdracht bij het NHTV neer te leggen. We willen meer jongeren erbij betrekken. Vandaag presenteren wij de vervolgopdracht aan de NHTV, deze is meer toegespitst op de jongeren. Als het meezit dan is het onderzoek voor de zomer klaar en kunnen wij die inzetten bij aankomende editie.”

Wat jongeren als alternatief zien, is volgens Den Hollander anders dan wat het festival initieel in gedachten had. De organisator ziet daarom nut om die doelgroep verder te ondervragen. Het begrip ‘alternatieve muziek’ lijkt te veranderen door de jaren.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief