Henk Ketelaar
carnaval

Rondje Kielegat: Met pendelbus en vijftien kapellen van kroeg naar kroeg

  Cultuur

BREDA –  Het carnaval staat voor de deur. De muziekkapellen zijn druk met het oefenen van hun repertoire. Muziekkapel De Fiepers ook maar doet er een extra schepje bovenop. Onder het motto: ‘Rondje Kielegat’ organiseert de kapel een nieuwe carnavalsactiviteit die op de vrijdagavond vóór het  carnaval plaatsvindt.


Door Henk Ketelaar

“Een Kielegatse warmloopavond als start voor het carnavalsweekend”, laten kapelleden van De Fiepers fijnzinnig weten. Zij zijn de initiatiefnemers van het ‘Rondje Kielegat’.  Carlo Wezenbeek kwam vorig jaar op het idee het feest der feesten nu eens anders te beginnen, dan met de gebruikelijke kapellenavond. “Door de wissels vallen er op zo’n avond nogal eens leemtes die de opgebouwde ambiance doet haperen. Niet leuk voor het publiek en ook niet voor de kapellen,” analyseert het drietal.

Carrousel
Reden voor hen om het eens over een andere boeg te gooien. Carlo wist dat in de Tullepetaonestad (Roosendaal) bij een carnavalsactiviteit succesvol een pendelbus wordt ingezet. Dat bracht hem op het idee om dat hier ook te doen maar dan met aantal kapellen die van kroeg tot kroeg gaat. Bij de verplaatsing kunnen de bezoekers die dat willen, voor 5 euro, de hele avond met de kapellen in de bus meerijden. “Vorig jaar hebben we een proef gehouden. Hoewel er wat kinderziektes inzaten, pakte dat goed uit”, vertelt hij. Vijf kroegen in de buitenwijken van Breda dienen als opstap- en wisselplaats. Het is een carrouselbeweging, je komt altijd weer uit op de plaats waar je bent ingestapt.“

Routeplanning
“Het feestje wordt in de bus gewoon voortgezet.  De busboeren (busconducteurs) hebben een schema, zodat alles naar plaats en tijd verloopt. Voor de deelnemers is er een spoorboekje, ze kunnen zoals gezegd bij elke wisseling van de kapel mee,” benadrukt Walter Clement. “Gezien de reacties en belangstelling van het vorig jaar zetten we dit jaar twee bussen in die tot één uur ’s nachts hun route rijden. Met ons staan er nog veertien kapellen garant voor een leuk en gezellig carnavalsuitje in ’t Kielegat.”     

Aan Rondje Kielegat werken mee: D’n Henk, Spoorstraat Prinsenbeek, Belcrumhuis, Pastoor Pottersplein 12, Het Witte Schaap, Wegedoornpage 3, Café ’t  Ginneken, Ginnekenweg 247, De Ganzerik, Ganzerik 1 en Me-Kado Nieuwe Haagdijk. Meer info: zie www.rondjekielegat.nl.

  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief