Logo bredavandaag.nl
Bredase kunst in het Stedelijk Museum.
Bredase kunst in het Stedelijk Museum. (Michael Janiec)

Bredase kunst vindt eigen plek in Stedelijk Museum

  Cultuur

BREDA - De expositie ‘Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I)’ geeft Bredase kunst vanaf 3 maart een vaste stek. Stedelijk Museum Breda tovert namelijk de I.S.M. ruimte om in een nieuwe creatieve slagader, genaamd: NEXT. Acht Bredase kunstenaars exposeren, met Jordy Koevoets als initiatiefnemer en curator van deze eerste lichting.


Een (oog)appel voor de dorst? Eerder een zekere noodzaak dus. “Breda heeft qua kunst veel in huis, dat aanbod negeren is jezelf tekort doen”, vertelt Dingeman Kuilman, de directeur van het museum. “Sinds de crisis van tien jaar geleden, toen de ambacht veel respect verloor, zwemmen zelfstandige kunstenaars steevast tegen de stroom in. Het is een heel moeilijk beroep. Het fascineert mij en ik ben oprecht blij met deze mensen en ook trots.”

Curator Jordy Koevoets is helder over de doelstelling. “We willen Bredase kunstenaars een podium bieden, daarnaast streven wij naar een betere connectie tussen hen, de podia en gemeente”, vertelt hij. Normaliter exposeren Bredase kunstenaars individueel en op eigen initiatief: “Een expositie georganiseerd door collega-kunstenaar Peter Bouwmans en mij belandde zodoende in een leegstaande loods bij Belcrum”, aldus Koevoets. Als de eerste curator hoopt hij in de toekomst het stokje over te dragen.

De boodschap voor Koevoets is duidelijk; de expositie dient ook als manifest: “De Bredase kunst naar een hoger plan tillen en de krachten bundelen.” Met dit gemaakte begin ambieert de organisatie van NEXT een hele reeks in de projectruimte NEXT. “De initiële selectie van begin februari is uitgebreid, herzien er herschikt. De shortlist van begin februari is veranderd in een longlist. Het doel is om drie of vier keer per jaar de Bredase kunst te exposeren die vooral prikkelt en in een brede zin toont wat het actuele aanbod biedt."

Kunstenares Mandy den Elzen, die met haar opvallende uit visweefsel ontworpen kunstwerk de voorkant van de etalage siert, beredeneert: “Het gaat om kunst uit Breda die in Breda blijft.” Meedoen aan ‘Wij, de kunstenaars van Breda!’ is volgens haar een eer. Andere Bredase kunstenaars die nu hun beste werk tonen zijn Ruth de Vos, Lise Sore, Margot Zweers, Josua Wechsler, Gert-Jan van den Bemd, Romee van Oers en Iris Bouwmeester.

‘Wij, de kunstenaars van Breda!’ opent vanaf zaterdag 3 maart de deuren in het Stedelijk Museum Breda en duurt tot 2 april. De toegang is gratis.

Ruth de Vos - ManMachine

Mandy van Elzen - The morphology of fish; the digestive system FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief