Logo bredavandaag.nl
foto Guido van der Kroef
foto Guido van der Kroef

Breda vier dagen New Orleans

  Cultuur

BREDA - Hemelvaartsdag barst het Breda Jazz Festival weer los. Tot en met zondag is de binnenstad voor de 48e keer het domein van jazzmuzikanten en jazzliefhebbers uit alle windstreken. Het festival staat dit jaar in het teken van het 300-jarig bestaan van New Orleans, bakermat van de jazzmuziek.


Door Henk Ketelaar

"Het wordt weer genieten, voor publiek en muzikant," voorspelt Bart Wouters, voorzitter van Breda Jazz Festival. “Dit jaar staat het festival in het teken van het 300-jarig bestaan van New Orleans”, licht Wouters nog maar eens toe. “De programmering is daarop afgestemd. Mooi voorbeeld hiervan is het optreden van Tuba Skinny, een band die het geluid van New Orleans in de hele wereld voor het publiek brengt. De band is op diverse buitenlocaties te zien. Dat ze populair zijn, blijkt wel uit het feit dat hun optreden in theater De Avenue helemaal is uitverkocht.”

Klaar
Wouters is klaar voor het festival. “Het zijn de laatste loodjes”, vertelt hij als we hem spreken. “De muzikanten, bands, podia en de concertlocaties zijn vastgelegd. De posters en affiches zijn verspreid, de website geactualiseerd en belangrijk; de nodige gemeentelijke vergunningen zijn binnen. Er staan zo’n 180 buitenoptredens gepland, bijna allemaal gratis toegankelijk. We staan klaar om het festival weer glansrijk te laten verlopen.”

Het is elk jaar een uitdaging een interessant en goed gevuld programma samen te stellen. Ondanks dat het Breda Jazz Festival een goede naam heeft, legt Wouters nog maar eens uit. “De muzikanten komen graag naar ons festival, maar dat niet wil zeggen dat hun optreden ons niks kost”, vertelt de voorzitter.

Piek voor de muziek
Hij is blij is dat naast de sponsors en subsidieverstrekkers er ook een team vrijwilligers is dat bezoekers om een vrijwillige bijdrage vraagt. Bart: “Er wordt slechts één euro gevraagd. Als al die tienduizenden bezoekers die ons ene piek voor de muziek zou gunnen, dan zouden we financieel veel meer aankunnen. Er zijn bezoekers die elke dag deze gift doen om er een kwartetje stickertjes als collectorsitem aan over te houden. De sticker die men ontvangt heeft namelijk elke dag een andere kleur. Hoe dan ook, elke gift wordt in dank aanvaard ook die welke via onze website binnenkomt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief