Logo bredavandaag.nl
Zonnige vrijdag. Breda is in de ban van Breda Jazz.
Zonnige vrijdag. Breda is in de ban van Breda Jazz. (Stadsfotograaf Breda)

‘Zelfs buitenlandse artiesten noemen dit het mooiste jazzfestival van de wereld’

  Cultuur

BREDA - Breda Jazz Festival is inmiddels toe aan de 48e editie. 140 vrijwilligers en ruim 400 artiesten maken het wederom dit jaar met 180 concerten voor zo’n kwart miljoen mensen mogelijk om jazz in alle klanken, geuren en kleuren te ervaren in Breda.

Het grootse jazz event fungeert als een ambassadeur voor de gezelligheid die Breda uitstraalt. Sterker nog, de generatie overbruggende kracht van deze swingende muziekstroming is onderhand een standvastige Bredase traditie. Maar waar zou Breda Jazz Festival zijn zonder al die ijverige en gepassioneerde mensen die het mogelijk maken?


“Als je over het kloppende hart spreekt van zo’n langlopende traditie, dan kom je al snel uit bij de families die met volle overgave jaarlijks het festival organisatorisch dragen”, vertelt, de voorzitter van Breda Jazz Festival, Bart Wouters. Zoals familie Kanters. Harry, professioneel jazzpianist, kwam al op z’n veertiende in aanraking met het festival. Twee jaar later speelde hij er zelf en dat doet hij sindsdien zo ongeveer jaarlijks. Z’n vrouw Barbara is inmiddels al 31 jaar vrijwilliger bij het festival.

Hun kroost, Bram en Femke, waren er evengoed vroeg bij: “De eerste keer? Waarschijnlijk in de kinderwagen”, grapt Bram. Die eerste herinnering terughalen blijkt daarom best lastig. Al vroeg begon Bram als vrijwilliger, zo’n 16 jaar geleden: “Ik begon bij Piek voor de Muziek.” Tegenwoordig verzorgt Bram de logistiek, evenals dat hij ook sinds vorig jaar tijdens de optocht meespeelt.

Ondanks een scenario van minder gunstig weer tijdens de opening, zijn vader en zoon positief: “Heel veel terrassen in het centrum zijn straks overdekt, als je op tijd gaat dan kan je een goed plekje bemachtigen. Daarnaast zijn er genoeg binnen concerten, overdag en ’s avonds”.

Harry en Bram Kanters


Hoe Bram het jaarlijkse gebeuren ervaart? “Het is een beetje zoals carnaval. Je gaat dan een week volledig erin op en laat je alledaagse leven achter je”, oppert hij. Wat betreft specifieke hoogtepunten: “Het is vooral de beleving zelf”, concludeert Bram. Dat Breda Jazz Festival internationaal iets bijzonders is herbevestigt hij: “Zelfs buitenlandse artiesten noemen dit het mooiste jazzfestival van de wereld.”

Naar het festival toe leven is een hele beleving: “Iedereen (in de organisatie) staat te trappelen. Iedereen voelt de kriebels en spanning”, vertelt Harry. “Als beroepsmusicus kom je in veel landen. Toch is Breda Jazz Festival het gezelligst. Je kent natuurlijk veel artiesten, maar ook veel van de mensen hier”, beschrijft hij. “Elk jaar speel je met nieuwe muzikanten. Vaak ontmoet je elkaar voor even, als je ze jaren later tegenkomt, dan is die connectie nog zo sterk”, aldus Harry Kanters.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief