Logo bredavandaag.nl
De ruimte is nu nog leeg, maar straks staan hier duizenden Playmobilpoppetjes
De ruimte is nu nog leeg, maar straks staan hier duizenden Playmobilpoppetjes (Foto: Ankie Nederlof)

Opbouw Playmobildiorama's op Station Breda

  Cultuur

BREDA - In de lege panden van Station Breda is de opbouw van Happy Station XXL in volle gang. De diorama’s van de duizenden Playmobilpoppetjes worden deze week opgebouwd door enkele vrijwilligers. Vanaf zaterdag zijn de diorama’s te bezichtigen.


Het was nog even spannend of de opbouw wel door kon gaan. “Alle planken waar de Playmobil staat op kartonnen dozen”, zegt de organisator. “En daar hebben we er te weinig van. De leverancier wilde wel kartonnen dozen bijmaken, maar in de fabriek was ook weer iets misgegaan. Gelukkig heb ik een nieuwe leverancier gevonden die net op tijd kan leveren. Al gaat het wel extra geld kosten.”

Verademing
De bouwers komen uit de hele Benelux en daarbuiten. “Het is wel een verademing voor veel van hen”, vertelt Van Boven Kaarsmaker. “Normaal gesproken kunnen ze de avond voordat het begint pas beginnen met opbouwen en als het klaar is moet het dezelfde avond nog worden opgeruimd. Maar hier op het Station Breda staan de panden toch leeg, dus nu hebben ze alle tijd.”

Activiteiten
In het weekend is er veel te doen. “Naast dat je de diorama’s kunt bekijken, kan je ook een kaartje kopen voor een van de activiteiten”, vertelt Patrick van Boven Kaarsmaker. “Er is een zweefmolen, een springkussen, een grote glijbaan en marktkramen waar je Playmobil kunt kopen”, vertelt hij. Om alles in goede banen te leiden is hij nog hard op zoek naar vrijwilligers die tijdens de herfstvakantie hun steentje willen bijdragen.

“Ook kunnen kinderen meedoen met de wedstrijd. Met hun eigen meegebrachte Playmobil maken ze een diorama”, vertelt Patrick van Boven Kaarsmaker. “Om 12 uur mogen de kinderen beginnen. De jury komt dan om 15 uur langs om te beoordelen.”

Middeleeuws dorp

De activiteiten vinden alleen dit weekend plaats, maar de diorama’s zijn nog de hele week te bekijken. Het meest bijzondere diorama wordt gemaakt door twee Belgische bouwers. “De belgen bouwen een groot middeleeuws dorp”, vertelt de organisator. “Ze bouwen het dorp tegen een glazen wand, zodat je de buiten- én binnenkant kan zien.”

Op het station heeft organisator Patrick van Boven Kaarsmaker al een winkelpand met Playmobil, genaamd: Happy Station. “Het evenement heet dan ook ‘Happy Station XXL’”, zegt hij. “Want het is eigenlijk Happy Station, maar dan tien keer groter.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief