Logo bredavandaag.nl
De omslag van het boek ‘Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal’
De omslag van het boek ‘Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal’ (Foto: Illustratie van Jorg de Vos)

Bredaas carnaval presenteert boek over geschiedenis Kielegat

  Cultuur


BREDA - Waarom heet Breda met carnaval Ut Kielegat? Wat heeft het Turfschip met carnaval te maken en wie was de eerste prins? Het antwoord op dit soort vragen staat in het boek ‘Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal’. Het boek van John van Ierland verschijnt op, hoe kan het ook anders, 11 november.


“80 procent berust op ware feiten. En als je denkt dat er iets niet klopt, dan behoort dat tot de overige 20 procent”, zegt de schrijver over zijn boek. In het verhaal worden verschillende historische gebeurtenissen aangestipt die worden geromantiseerd. “De bedoeling is dat het een aanzet geeft om je verder te verdiepen in de Bredase geschiedenis.”

Het verhaal in het boek gaat terug naar misschien wel het bekendste verhaal van Breda: de list met het Turfschip. In het ruim van het Turfschip zaten ruim zeventig soldaten die het bezette kasteel van Breda werden binnengesmokkeld. Op die manier is de stad heroverd. In dat schip is door een storm een gat in de kiel ontstaan en speelde zich af tijdens carnaval. Vandaar dat Breda Ut Kielegat heet tijdens carnaval, legt schrijver John van Ierland uit.

Vanaf de elfde van de elfde is het boek in pocketversie verkrijgbaar op meerdere locaties in Breda. In 2019 wordt de gebonden, luxe versie van het boek gepresenteerd.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief