Een deelnemer tapt een biertje onder toeziend oog van de jury
Een deelnemer tapt een biertje onder toeziend oog van de jury (Foto: Ankie Nederlof)

Wie tapt het beste biertje tijdens de Biertapwedstrijd?

  Cultuur

BREDA - Deze dinsdag wordt bepaald wie het beste een biertje kan tappen tijdens de biertapwedstrijd in STRND in Breda. Tachtig deelnemers strijden om de gouden wisseltap.


Er staan vier tafels met elk een tapkraan klaar. De deelnemer moet twee biertjes tappen en serveren aan de twee juryleden iets verderop aan een tafel. Alle handelingen worden nauwgezet gevolgd door een derde jurylid.

“Een biertje tappen kan iedereen”, vertelt organisator Egon van Gennip. “Maar de vele regeltjes eromheen maken het moeilijk. Je mag bijvoorbeeld het glas niet aan de bovenkant vastpakken, want dat is niet hygiënisch. Ook de spatel moet je op de goede manier gebruiken en je moet economisch tappen, dus niks verspillen.”

“De meest gemaakte fout van vandaag is het te krap werken door de deelnemers”, vertelt een jurylid die bij de tapkraan staat. “Door de biertjes te dicht op elkaar te zetten, kun je niet goed afschuimen”, legt hij uit. Daarnaast let het jurylid vooral op de behandeling van de glazen en of alles in de juiste volgorde gedaan wordt. Dus eerst het dienblad schoonmaken, daarna de glazen zorgvuldig spoelen om vervolgens het perfecte biertje te tappen.

Casper Rombouts doet mee aan de wedstrijd namens restaurant Collins in ‘t Ginneken. Tijdens de eerste tussenstand staat hij 27e. “Ik had de tweede keer net iets te veel schuim”, vertelt hij. “Gelukkig trok dat wel wat bij, maar het zal niet genoeg zijn voor de winst. Maar ik doe vooral mee omdat ik het leuk vind, voor de leuke ervaring.” Wie zal de wedstrijd wel winnen? “Ik hoop natuurlijk iemand van mijn restaurant. Maar De Ballentent is erg sterk, dus zij zullen wel in aanmerking komen voor de eerste plek”, gokt hij.

Eigenlijk is de tapwedstrijd bedoeld voor regio Breda. Maar omdat de wedstrijden in de regio's Rotterdam en Zeeland niet door konden gaan, mochten zij ook inschrijven voor de Bredase wedstrijd. Ed Meiburg van De Ballentent in Rotterdam staat na de eerste ronde bovenaan. “Dat is puur toeval hoor”, zegt hij. Meiburg verwacht niet dat hij aan het einde van de dag met de wisseltap naar Rotterdam zal gaan. “Tijdens de tweede ronde had ik een ‘inkakker’ zoals dat heet. Dan is het glas niet goed genoeg schoon en zakt het schuim terug”, legt hij uit.

Eind deze middag wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief