Arian van der Hoeven met één van de kunstwerken van Herman Brood
Arian van der Hoeven met één van de kunstwerken van Herman Brood (Foto: Kunstgalerie Très Art)

Bredase Herman Brood-bierviltjes op expositie

  Cultuur

BREDA - Bijzondere kunstwerken van de in 2001 overleden Herman Brood zijn te zien én te koop bij de Herman Brood Expositie in kunstgalerie Très Art in Breda. Galeriehouder Arian van der Hoeven verzamelt al twintig jaar kunstwerken van de kunstenaar annex muzikant en vond het tijd worden voor een expositie.


In die twintig jaar heeft Van der Hoeven al veel vrienden, betrokkenen en anderen gesproken over Herman Brood. Daarom weet hij veel over hem te vertellen. Tijdens de openingsborrel deelt hij veel anekdotes en verhalen met het publiek.

Bierviltjes
De ‘vergeten kunstwerken’ hebben een mooi verhaal. “Op kerstavond 1993 kwamen twee jongens Herman Brood tegen in Breda, hij was op zoek naar een café”, vertelt Van der Hoeven. “De twee jongens vertelden dat het café Hier Te Breed Daar Te Lang aan de Vismarkt open was. Later zagen ze Herman Brood daar inderdaad zitten. Als dank voor de tip gaf Herman Brood een paar bierviltjes met zijn iconische tekeningen en muziekteksten erop geschreven.”

“De jongens waren allang vergeten dat dit was gebeurd”, gaat Arian van der Hoeven verder. “Maar tijdens het opruimen kwam één van hen de viltjes tegen. Ze waren nog in uitstekende staat omdat ze al die tijd in een donkere bureaula hebben gelegen. Toen ik zag dat ze te koop waren, moest ik ze hebben. Want het is zo’n uniek verhaal. En het is ook nog eens gebeurd in Breda.”

Op de tentoonstelling, die vrijdag 30 november begint, zijn veel verschillende kunstwerken te zien. Niet alleen de schilderijen, maar ook zeefdrukken, beeldjes, boeken, tijdschriften en de muziek van Brood zijn in de galerie te zien en te horen. "Ik ben nu zelfs bezig om een beschilderde putdeksel op de expositie te krijgen", lacht Van der Hoeven.

Niet alles is te koop op de expositie, maar de drie bierviltjes wel. Op 30 november is de opening van de tentoonstelling met een borrel bij Kunstgalerie Très Art aan het Van Coothplein. Zondag 2 december is de laatste dag. Als er veel interesse is, blijft de expositie een weekje langer open.



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief