Paoter Sjaggerijn Theo Borghouts overleden | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Bredaose les Paoters
Bredaose les Paoters (Foto: Perry Roovers/SQ Vision)

Paoter Sjaggerijn Theo Borghouts overleden

  Cultuur

BREDA - Theo Borghouts is overleden. Met zijn overlijden verliest het Bredase carnaval een karakteristiek persoon, die bekend was als Prins, maar ook misschien wel vooral als Pater Sjaggerijn.


Borghouts stond vier weken geleden nog in de Grote Kerk met zijn bekende Bredaose les samen met zijn collega Theo Melis als Terrepetijn. "Toen werd er nog gegrapt, zal wel de laatste zijn, het komt er vast nog wel een keer van", herinnert BCV-voorzitter Lucien Verhoef zich. Het nieuws van zijn overlijden is hard aangekomen. "Ik ben er echt stil van. Dit is echt een groot gemis voor iedereen. Niet alleen het carnaval, maar ook daarbuiten", geeft Verhoef aan.

Verhoef herinnert zich Borghouts als een man met een 'enorm goed gevoel voor humor'. "Hij was een van mijn voorgangers als prins. De manier waarop ik werd opgenomen in groep van oud-prinsen, en hoe hij dat deed, was kenmerkend. Hij vond het prachtig de jeugd bezig te zien met carnaval. Hij was zeker gericht op tradities, maar had oog voor de veranderingen in de samenleving."

Borghouts was behalve in het carnaval ook actief rondom sinterklaas, zette zich in voor de Grote Kerk en de trad op met de paoters. Hij overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Borghouts en zijn kompaan Melis begonnen zondag 14 februari 1982 in Het Voske op de Grote Markt met de officiële Kurzus Bredaos. Via het voormalige Turfschip kwamen ze met hun lessen in de Grote Kerk terecht. Op zondag 12 februari 2006 gaven ze daar de laatste officiële les.  Daarna volgde de les in enkel bijzondere uitvoeringen, maar telkens met een doel: het steunen van de Grote Kerk. "Door de verkoop van onze boeken en de gehouden collectes in de kerk zijn wij intussen de grootste particuliere sponsor van het Steunfonds Grote Kerk", vertelde Borghouts enkele jaren geleden aan BredaVandaag.

Voor hun culturele bijdrage aan het Bredase hebben de paoters in het jaar 2000 een Koninklijke onderscheiding gekregen.

(update: Ten onrechte vermeldden we dat Borghouts Terrepetijn was. Hij was uiteraard Sjaggerijn)

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief