Voor het eerst in jaren groot wintercircus op Chasséveld | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
een Siberische steppekameel tijdens de show
een Siberische steppekameel tijdens de show (Foto: Robbert Temmen)

Voor het eerst in jaren groot wintercircus op Chasséveld

  Cultuur

BREDA - Breda heeft voor het eerst in vijf jaar een groot circus op het Chasséveld. Woensdagmiddag gaf het Belgische circus Barones de eerste voorstelling van het Brabants wintercircus.


Terwijl het de zaal steeds voller stroomt, begint het doek langzaam te bewegen. De zaal begint het ook op te merken. Een kijkje op de klok geeft aan dat de show elk moment gaat beginnen. Voor Michelle Perk (8) is het haar eerste keer in het circus. “Ik vind het heel leuk dat ik hier vandaag mag zijn.” Ze heeft namelijk kaartjes gewonnen via Albert Heijn.

Michelle is niet bang dat ze vandaag Sinterklaas zal missen door de circusshow. “Ik heb een briefje in mijn schoen gedaan om Sinterklaas te vertellen dat ik naar het circus ga en dat hij dus later moet komen vandaag. Ik kreeg een briefje terug dat hij het al wist en dat het goed komt.”

Bij dit wintercircus werken vijfenveertig mensen. Antonie Teuteberg is de circusdirecteur. “Als circusdirecteur doe je van alles. Van het verzorgen van de dieren, administratieve werkzaamheden, kaartjes verkopen tot aan het schoonmaken van de wc’s. Deze baan is natuurlijk niet de beste die er bestaat, maar ik vind het wel ontzettend leuk.”

De show begint pas om 14.00 uur, maar Teuteberg en zijn team zijn al vanaf ’s morgens vroeg bezig met de voorbereidingen. Kort voor aanvang heeft zich in de eerste tent een grote groep ouders en kinderen zich verzameld. “Het is bijna uitverkocht”, vertelt de directeur. Hij legt uit waarom de keuze van het wintercircus gevallen is op Breda. “Breda is dé circushoofdstad. Hier stonden vroeger al de groten der groten. Als het aan mij ligt, wordt dit een jaarlijks terugkerend wintercircus.”

In de zaal begeleiden zwarte pieten iedereen keurig naar zijn plaats. “Dit is omdat het 5 december is. Sinterklaas heeft gezegd dat, als hij tijd over heeft vandaag, hij na de show ook nog even langskomt.” Tijdens de twee uur durende show Reis door de Wereld nemen de meneer Moustache en clown Patatje het publiek mee naar exotische gebieden, mysterieuze Oosterse landen en zuiderse temperamenten. In al deze landen worden de spectaculaire acts, zowel in de piste, als hoog in de nok van het circus te zien.

Siberische steppekamelen, honden, katten, duiven en Zuid-Amerikaanse lama’s maken deel uit van de voorstelling. “Het is natuurlijk jammer dat andere dieren niet meer zijn toegestaan in het circus, maar het is wel begrijpelijk. Als circus moet je meegaan met de tijd. Het circus blijft ook zonder deze dieren aantrekkelijk”, aldus Teutenberg.

Circus Barones moest vooraf aan strenge eisen voldoen vertelt Teutenberg. “In het verleden is het vaak voorgekomen dat circussen het Chasséveld slecht achterlieten.” Daarom stelt de gemeente hoge eisen aan de komst van het Kerstcircus. Hij vertelt dat de mest van de paarden en kamelen goed afgesloten moet zitten en mag het niet mag lekken. Ook de dieselolie van de wagens moet fatsoenlijk geregeld zijn zodat het grondwater niet vervuild raakt. “Maar dat zijn voor ons allemaal logische dingen.”

Wie het circus wilt gaan bezoeken heeft nog even de tijd. Het circus staat nog tot 16 december op het Chasséveld in Breda.