Team PuinHope v.l.n.r. Tamara, Ilona, Matthijs, Fleur, Rebecca beneden
Team PuinHope v.l.n.r. Tamara, Ilona, Matthijs, Fleur, Rebecca beneden Foto: Ruud van Oirschot

Bredase probeert met PuinHope minder afval te produceren

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - Minder rietjes, minder plastic zakjes, minder luiers. Kortom: minder wegwerpproducten. Dat wil de Bredase Fleur Duffhuis. Samen met nog vier anderen is ze in september 2018 het platform PuinHope gestart. Met PuinHope willen ze laten zien dat er genoeg alternatieven bestaan die langer meegaan en daarmee wegwerpproducten onnodig maken.

Duffhuis vertelt dat ze zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met tien door hun geteste en geselecteerde producten. “Deze producten noemen wij ’PuinHope’s 10 solutions’. Vooraf was de lijst met ‘solutions’ een stuk groter. Maar we hebben vooraf al deze producten getest. Uit deze testen bleek dat niet elk product even handig is of niet aan onze criteria voldeed.”

Ze vinden het belangrijk dat de producten niet duur, leuk en natuurlijk geldbesparend zijn. Op hun website staan onder andere een opvouwbare koffiebeker, tandpasta tabletten en wasbare meegroeiluiers.

Traineeship
PuinHope is begonnen als project binnen het traineeship voor Wereldverbeteraars. "Zij draaien dit traineeship al jaren en de doelstelling hiervan is om met een concrete acties een stap richting een betere wereld te zetten", vertelt Duffhuis.

Bij het traineeship heeft Duffhuis de mede-oprichters leren kennen. In het dagelijks leven is ze project manager E-business voor Indicia in Tilburg. “Op dit moment is PuinHope een non-profit initiatief. Wij verkopen de producten zelf niet en verdienen er ook niet aan. Wij enthousiasmeren, informeren en leggen de link tussen de consument en de verkopende partij. Dit doen wij omdat we zelf honderd procent achter de producten staan en mensen willen laten zien hoe makkelijk het is om met kleine veranderingen een impact te hebben op het verkleinen van de afvalberg.”

Kostenbesparing
Maar hoe berekenen ze dan of het product wel geldbesparend is? "We vergelijken de aanschafprijs van een PuinHope product met de herhaaldelijke kosten van het niet-duurzame alternatief. Daarbij gebruiken we redelijke aannames voor gemiddeld gebruik om deze berekening te maken."

Als voorbeeld neemt Duffhuis de OrganiCup, een herbruikbare menstruatiecup. “Bij het niet-duurzame alternatief gaan we uit van anderhalve pakjes tampons in een gemiddelde prijsklasse wat neerkomt op 3 euro per menstruatie. Per jaar zit je dan op 36 euro. In drie jaar tijd ben je dan 108 euro kwijt, terwijl een OrganiCup jaren meegaat. Deze kost 25 euro.”

“Mensen zullen nu wel denken dat dit vies is maar dat is het zeker niet. Van de menstruatiecup kun je namelijk geen tamponziekte krijgen, waar je bij het te lang inhouden van een tampon wel risico op loopt. De menstruatiecup kun je gemakkelijk een hele dag inhouden. Betekent dus dat je deze 's ochtends thuis in kunt doen en 's avonds wanneer je weer thuis bent even om kunt spoelen. Viezer zijn de kilo's gebruikte tampons die je in je leven de afvalberg op slingert.”

Crowdfunding
PuinHope startte inmiddels een crowdfunding om mensen die het minder breed hebben kennis te laten maken met duurzamere producten. Zo kun je bijvoorbeeld een correctbook (uitwisbaar en herbruikbaar notitieboek) doneren aan kinderen in asielzoekerscentra of herbruikbare siliconen rietjes doneren aan gezinnen die in de bijstand leven. "Op deze manier willen wij een nog bredere doelgroep kennis laten maken met duurzaamheid. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn, maar als je grotere zorgen hebt is het niet je eerste prioriteit."

Doelstelling
De doelstelling is om voor 18 januari, wanneer de traineeship eindigt, duizend duurzamere producten verkocht te hebben. De teller staat inmiddels boven de zeshonderd. "Dit aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, maar dat hebben we niet hard kunnen maken. Stel dat iemand vandaag op onze website kijkt en het morgen direct via de website koopt van de verkopende partij, dan zijn deze cijfers voor ons niet meer zichtbaar. Maar we zijn dus al over de helft en we geloven dat we het nog steeds kunnen halen." Na 18 januari stopt PuinHope niet. "Wij gaan dan gewoon door en stellen dan nieuwe doelstellingen op."