Dave Hipke van Dj School International Breda.
Dave Hipke van Dj School International Breda. Foto: Wijnand Nijs

‘Tiësto? Zijn euforische breaks en zijn lach’

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Wat maakt Tijs Verwest DJ Tiësto? Bij DJ School International in Breda vertellen Dave Hipke en Naftali Likumahuwa - DJ Naffz - over de sound van de Bredase DJ, die 17 januari 50 wordt. Ook vertelt Hipke over de opmerkelijke manier waarop hij in contact kwam met de wereldster uit Tuinzigt.

In een van de lesruimtes in de DJ School aan de Grenssteen kruipt Hipke achter de computer. Zelf is hij ook al een ‘veteraan’. Al 35 jaar is hij actief als dj, eerst naast zijn gewone werk, de laatste jaren fulltime als opleider van nieuwe dj’s.. De doorbraak van Tiësto maakte hij vanuit de muziekscene mee, terwijl hij zelf aan het mixen was, net als tijdgenoten Ben Liebrand en Robin Albers.  

Sounddesign
Hipke sleept wat onderdelen van een track in het programma waarmee producers hun muziek maken om zijn verhaal te illustreren. Het scherm is onderverdeeld in verschillende kaders, waarin beats en andere instrumenten schematisch en visueel zichtbaar zijn. “De term sounddesign komt hier ook vandaan”, licht hij toe.   

Zijn recente hit ‘Boom’ en een van zijn eerste trancetracks Flight643 ‘liggen’ naast elkaar in het scherm. “Het onverwachte, dat typeert zijn muziek”, stellen de twee. “En het meeslepende.” Het geluid gaat wat harder. “Stel je voor als je dit draait voor 20.000 mensen.” Zoals in zijn recente hit ‘Boom’. Naftali: “Dat geluidje in de break, het euforische dat daar in zit.”

Tiësto werd groot in de tijd dat dj’s zich nog een hernia sleepten aan 12 inch-platen in hun platenkoffers. Inmiddels heeft de geboren Bredanaar een heel team aan producers die hem ondersteunen.

Steun
Zelf steunt de Bredase ster ook opkomende dj’s. “Bijvoorbeeld door hun tracks te draaien, maar ook door de collabs, de samenwerkingen.” De beroemdste Bredase variant uitte zich in een collab met Hardwell. “Zero76. Daar hoor je beiden in terug. De opbouw van Tiësto, zoals in Traffic.”  Naftali: “Je hoort ook de gezelligheid terug in de muziek. De Bredase sound verschilt van de acts als de Swedish House Mafia.”

Voordat Hipke in Breda landde met zijn DJ School International was Tiësto al de wijde wereld in. Ook voor hem was de Bredase dj een verre ster aan de hemel. Toch heeft hij inmiddels contact met de dj. “Dat is op een leuke manier ontstaan”, vertelt de enthousiaste DJ-opleider. “Ik feliciteerde hem een paar jaar terug met zijn ereburgerschap via Twitter. Toen kreeg ik een direct message van hem terug.” Hij laat de boodschap zien: “Ik had via de burgemeester al van je gehoord, laten we contact houden. En als je leuke tracks hebt, stuur ze maar naar me op.”

Cheque
Het resulteerde in ook een verrassende cheque van tienduizend euro een jaar later voor de DJ School. Inmiddels staat een oude platenkoffer van Tiësto in de hoek van een van de ruimtes, net als zijn oude draaiset in een flightcase. “En we hebben de originele stems, zoals de onderdelen van een track heten, van hem gekregen om te gebruiken in de lessen.”

In de popmuziek is een aantal van de grootheden van het eerste uur nog steeds actief. Zeventigers als Mick Jagger en Paul McCartney racen nog over het podium alsof ze twintig of dertig waren. Gaan we Tiësto over tien jaar ook nog in zijn dj booth zien? “Dat denk ik wel”, zegt Hipke. “Als hij er plezier in blijft hebben, dat is de graadmeter.”  

Tiësto met Dave Hipke van de DJ School International.

Dave Hipke van Dj School International Breda, samen met Naftali Likumahuwa.