Cultuurnacht 2018
Cultuurnacht 2018 (Foto: Robbert Temmen)
video

Eerste zaterdagse Cultuurnacht Breda lijkt goede zet

  Cultuur

BREDA – De Cultuurnacht was voor het eerst op zaterdagmiddag en -avond in plaats van vrijdagavond. Deze verandering lijkt een goede zet van de organisatie. Ondanks de regen was het flink druk bij de activiteiten.


Door de stad lopen de bezoekers met rode lichtjes kriskras door de stad, om verrast te worden met meer of minder experimentele kunst en cultuur. Op de Molsparking houdt de organisatie van Blind Walls Gallery drie verschillende tours langs de muurschilderingen op deze parkeerplaats.

Een groep van ongeveer twintig personen sluit in de regen aan tijdens een van deze tours. Zo ook Arnoud Meijer, die samen met Séverine Blok en hun zoontje Tijn benieuwd zijn naar de verhalen achter de muurschilderingen van Blind Walls Gallery. Voor Arnoud en Tijn is het hun eerste keer dat ze naar de Cultuurnacht gaan. Séverine is al bekend met de Cultuurnacht. “De Cultuurnacht heeft een erg leuk en divers programma. Je leert verhalen over de stad die je voorheen niet wist, maar ook op het gebied van kunst en cultuur doe je nieuwe kennis op”, vertelt Arnoud. Séverine vertelt dat ze eerder op de avond al bij Brandpunt zijn geweest. “Daar was een fototentoonstelling over de diversiteit van Breda en het kader van vooroordelen. Daarna zijn we naar deze tour gegaan, want dit stond nog op het lijstje van Tijn.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een stukje verderop in het Valkenberg is een versierde boom te zien. Babette, Marieke en Remko van Studio Slurp zijn in de ochtend begonnen met de versiering van deze boom en vertellen dat het idee van de versierde boom is dat deze het hart van het park voorstelt.

“Het centrum loopt hier over in de natuur. De lampjes van de boom stellen de aderen voor en mensen kunnen op een knop drukken waardoor er een hartslag ontstaat en de boom tot leven komt.” Stef van Nispen en Karlijn Overbeek uit Breda hebben zojuist de boom tot leven gebracht. Stef vertelt dat het ook voor hun de eerste keer op de Cultuurnacht is. “Het leuke aan de Cultuurnacht is dat je op plekken komt waar je anders nooit binnenstapt.” Karlijn sluit zich hierbij aan. “De ideeën die achter sommige activiteiten schuilen zijn ook erg leuk. Je maakt zo toch op een andere manier kennis met kunst en cultuur.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Op de Grote Markt staat een lichtgevende dansvloer in de stijl van Saturday Night Fever. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te dansen op de muziek van jonge talenten van de Bredase DJ-school International. Naftali Likumahuwa straalt terwijl hij vertelt dat er vanavond 8 talenten van de DJ-school International de muziek mogen verzorgen. “Dit is een mooi initiatief waar we met verschillende dansgroepen een podium bieden voor jong talent.” Ieder uur verschijnt er een andere DJ achter de draaiknoppen en worden er allerlei soorten muziek gedraaid. Om 21.00 uur gaat er net een dansgroep dansen op salsamuziek. De sfeer zit er gelijk goed in en de dansvloer stroomt vol. Stilstaan is geen optie en iedereen wordt meegenomen om zijn of haar danskunsten te vertonen op de lichtgevende dansvloer.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

In Hotel Nassau worden mini-colleges geven door Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands himself. Hij vertelt over de beroemde innames van Breda tijdens de 80-jarige oorlog, de belangrijkste Bredanaar aller tijden Willem van Oranje en de opmars van de roemrijke Bredase Nassaus in de Lage Landen.

Karen Leenaerts uit Princenhage bezoekt de Cultuurnacht jaarlijks met haar man en wacht op het volgende college. Deze start over een half uur. “Ondanks het mindere weer is de Cultuurnacht ook dit jaar weer erg leuk en leerzaam. Er zijn edities geweest waar het ook nog een stuk kouder was en dat vond ik minder. Vandaag hebben we weer een heleboel dingen bezocht. Zo zijn we naar een animatie in de Teruggave geweest, een tentoonstelling van het StadsArchief over de Belcrum. Na dit college gaan we nog naar de Nieuwe Veste om een aantal activiteiten te bezoeken. Het programma is ook dit jaar weer erg vol, maar je moet selectief zijn.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief