Afbeelding
Foto: Esther Hereijgers

Carnavalsmarathon BaronieTV niet op televisie te volgen in West-Brabant

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - Het is tijdens de komende carnaval voor kijkers uit de gemeenten Zundert, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht niet mogelijk om de jaarlijkse carnavalsmarathon van BaronieTV op televisie te volgen. 

De streekomroep ONS West Brabant heeft volgens Patrick van Lunteren, voorzitter van BaronieTV, besloten de productie niet door te geven. "BredaNu heeft dit in tegenstelling tot deze omroep wel gedaan." De carnavalsmarathon van BaronieTV is gericht op het verslaan en 'in huis brengen' van het carnaval in de Baronie van Breda. Ruim honderd vrijwilligers zijn daarvoor vijf dagen in touw. Van Lunteren geeft aan dat hij het erg spijtig vindt voor de trouwe fans van BaronieTV, die in een van de gemeenten wonen waar het niet wordt uitgezonden. "We hebben lang gesproken met ONS West Brabant. Ook tot het laatste moment om toch nog met een oplossing te komen voor kijkers uit deze gemeenten." 

In de gemeenten Alphen-Chaam, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout is het voor inwoners wel mogelijk om de jaarlijkse carnavalsmarathon van BaronieTV te bekijken. Dit kan via Ziggo kanaal 40. Bredase kijkers met een analoge TV kunnen BaronieTV volgen op Ziggo kanaal 14. KPN geeft Baronie TV in de gemeente Breda door op het kanaal BredaNu (kanaal 1308). "We hebben nog geprobeerd om niet Ziggo-abonnees in de West-Brabantse regio rechtstreeks via het landelijke evenementenkanaal van KPN te bedienen, maar dat is op deze korte termijn technisch niet meer gelukt."

Van Lunteren geeft aan dat het voor de uitzending en het programma van BaronieTV niet veel uit gaat maken. "Maar de bewoners worden hier nu wel echt de dupe van. Zij willen toch via de televisie genieten van hun plaatselijke optochten, carnavalsliedjes en (Prinsen)gezelschappen." Daarom heeft BaronieTV toch iets gevonden voor inwoners van de bovengenoemde gemeenten. "Kijkers uit Zundert, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht kunnen via YouTube, andere sociale mediakanalen en de website van BaronieTV de carnavalsmarathon toch volgen."

Een woordvoerster van Ons West Brabant bevestigt dat de uitzending van BaronieTV niet op de tv-zender te zien is. "Ons West Brabant is en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor wat er op ons tv-kanaal te zien is. Daarom is het noodzakelijk dat wij inspraak krijgen in wat Baronie TV gaat uitzenden. Die inspraak werd ons ontzegd en daarom hebben wij de samenwerkingsovereenkomst niet ondertekend." Daarnaast geeft ze aan dat Ons West Brabant in het bijzonder op de wet- en regelgeving op het gebied van reclamezendtijd conform de mediawet let, zoals deze is vastgesteld door het Commissariaat voor de Media. "Daar wilde Baronie TV op dat moment niet in mee gaan. De reden van het niet ondertekenen is vanaf medio januari al bij het bestuur van BaronieTV bekend." Ons West Brabant is op dit moment met haar eigen vrijwilligers druk bezig om de carnavalsprogrammering gericht op het eigen uitzendgebied in te vullen. "Deze programmering betreft de gemeenten: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert. We zullen verslag doen van een aantal optochten en andere activiteiten in onze streek. Wij zijn immers aangewezen als de lokale publieke media instelling van deze vier gemeenten."

Volgens BaronieTV staat de deur met ONS West Brabant nog altijd open. "BaronieTV hoopt in 2020 wél weer alle kijkers in de regio te bedienen met hun carnavalsmarathon. Wij gaan vroegtijdig in gesprek met alle betrokken regionale publieke omroepen, ook al hebben de onderhandelingen nu maar een gedeeltelijk positief resultaat opgeleverd." Hetzelfde geldt voor Ons West Brabant. "Wij wachten hun uitnodiging af."