Joris met drie van zijn vrienden die een privétoilet hebben geregeld voor tijdens carnaval.
Joris met drie van zijn vrienden die een privétoilet hebben geregeld voor tijdens carnaval. (Foto: JK)

Vriendengroep regelt privétoilet op Kerkplein zodat Joris kan carnavallen

  Cultuur

BREDA - Carnaval staat weer voor de deur. Veel mensen trekken er op uit om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten. In het café, met de feestband of misschien wel als deelnemer aan de optocht. Maar wat als je als liefhebber van dit grote feest te maken hebt met een handicap? Je zou zeggen dat dit in deze tijd geen belemmering mag zijn. Helaas is de realiteit anders, weet Joris.  


Joris vertelt zelf dat hij in het centrum van Breda maar op twee plaatsen naar de wc kan. “Dat is bij SamSam en restaurant BarLucca." Hij vindt daarom dit idee van zijn vrienden geniaal. "Carnaval heeft twee nadelen als rolstoelgebruiker: je kijkt in de volle kroegen alleen tegen de billen van je voorganger aan en je kan nergens naar de wc. Als zij dit niet hadden gedaan, was ik waarschijnlijk thuis gebleven.”

Tom Cosijn is een vriend van Joris. Hij gaf de aanzet voor de toiletactie, nadat Joris vorig jaar moest afhaken voor carnaval. Daarop benaderde de groep de gemeente. Een duidelijk antwoord én oplossing kwam er niet. Daarom nam de vriendengroep het heft in eigen handen. En werd een toiletleverancier gebeld. Het resultaat? De privéplee komt op het Kerkplein naast De Bruine Pij.

Bruine Pij
Egon van Gennip van De Bruine Pij Breda kan dit alleen maar toejuichen. "Deze jongens komen al jarenlang bij ons in het café. Zelf hebben wij helaas geen ruimte voor een invalidentoilet, maar we krijgen regelmatig rolstoelgebruikers te gast. Een aantal kan soms nog wel even staan als ze naar de wc moeten, maar helaas is dat voor Joris geen optie.”

De Bruine Pij heeft de vergunning voor het invalidentoilet geregeld en deze is inmiddels toegezegd. “We kunnen nu met zijn allen dit plan hard maken. Naast de komst van het toilet creëren we een eigen in- en uitgang voor Joris.”

Zowel Van Gennip als Joris vinden dat Breda meer zou mogen doen om evenementen ook voor rolstoelgebruikers aantrekkelijk te maken. “Maar dit is moeilijk. Je kan kroegbazen niet verplichten om een invalidentoilet te creëren, maar bij buitenevenementen zoals carnaval en het Jazz-festival zou je wel aan rolstoelgebruikers moeten denken”, vindt Joris. Van Gennip sluit zich hierbij aan. “Ik weet dat de gemeente op de hoogte is van dit soort problemen en dat ze aan het bekijken zijn hoe ze dit in de toekomst kunnen aanpakken. Dit probleem speelt in bijna elke stad, maar het zou toch mooi zijn als Breda dit gewoon kan regelen.”

Ook voor anderen
Joris wil vooral niet dat het een privé-wc voor hem alleen wordt. “Ik heb aan andere rolstoelgebruikers laten weten dat er een invalidentoilet komt en dat zij deze ook kunnen gebruiken. Ik hoop dat er mensen die normaal gesproken wegblijven bij dit soort evenementen mede hierdoor wel willen komen. Een aantal mensen heeft al aangegeven dat ze nu wel carnaval gaan vieren. Eigenlijk toont dit aan hoe simpel een oplossing kan zijn. Voor nog geen 200 euro staat er een oplossing waar veel mensen gebruik van kunnen maken.”

Joris gaat dit jaar in ieder geval weer lekker carnaval vieren met zijn vrienden. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief