Brakkesliert 2019
Brakkesliert 2019 (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws)

'Samenvoeging Brakkensliert met Grote Optocht niet haalbaar'

  Cultuur

BREDA - Zou het niet wat zijn om de Brakkensliert voorafgaand aan de Grote Optocht op maandag te laten starten? Dat idee opperde Lidia van Hooijdonk van Chatime na de laatste regenachtige editie van de kinderoptocht. 8 april pitchte Van Hooijdonk haar ideeën tijdens de evaluatie van de optochten van Stichting Kielegat.


De afgelopen drie jaar had de Brakkensliert de pech van slecht weer op zondag. Het resultaat? Veel minder publiek. En dat is jammer, vindt Van Hooijdonk. "Laat die kinderen lekker in de Grote Optocht meelopen. Dan krijgen ze meer aandacht en dat verdienen ze." Rob Knobel van de commissie optochten: "En het scheelt tien tot twaalf deelnemers omdat tot een half uur voor de start ingeschreven kan worden."

Tijdens de evaluatie van de optochten laste Stichting Kielegat een aantal minuten in voor de pitch van Van Hooijdonk. "Lidia heeft haar idee op tafel kunnen gooien", laat Rob Knobel, voorzitter Optochten weten. "Ook hebben we contact gehad met deelnemers en scholen", vertelt hij. "Zoals het er nu naar uit ziet is een samenvoeging niet haalbaar."

De Brakkensliert vond tot op heden altijd plaats op carnavalszondag. Als het aan Van Hooijdonk ligt wordt dit in de toekomst op de maandag van carnaval. Maar lijkt dus lastig te worden, geeft Van Hooijdonk aan. "Wij denken dat het niet mogelijk is om de optocht voor deze dag voldoende te bemannen", zegt hij. "Veel van de leraren die als begeleiding in de kinderoptocht meelopen, zijn de maandag van carnaval op vakantie. Zij kunnen de optocht dus niet bemannen." Definitieve knopen zijn er nog niet doorgehakt. "We hopen eigenlijk gewoon dat het weer tijdens de optocht beter wordt, dan is het langs de kant drukker."

Van Hooijdonk vindt de onderbemanning geen reden om niet voor een samenvoeging te gaan. "Als je het per se wil, dan lukt het wel", denkt ze. "Er zijn genoeg mensen enthousiast te maken om op die kids te letten tijdens de optocht. Verder heeft Van Hooijdonk nog geen reactie gekregen op haar betoog. "Ik wacht het nog maar even af. Ik zou anders ook niet weten waar ik nog meer aan kan kloppen."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief