Vijf keer Ticket to the Tropics.
Vijf keer Ticket to the Tropics. (Foto: Tom Gudde)

Muzikale felicitaties Bredase muzikanten aan Gerard Joling

  Cultuur

BREDA - Hoe een avondje Mario Kart, whiskey drinken en obscure Youtube-filmpjes kijken kan eindigen in een muzikaal verjaardagscadeau voor de Gerard Joling? De Bredase muzikale vrienden van muzikant Tom Gudde maakten allemaal een versie van Ticket to the Tropics. "Het werd een soort competitie, om elkaar af te troeven."


Terug naar het ontstaan van dit idee. "Die gasten die dit hebben gedaan zijn allemaal goede vrienden van me. Komen vaak over de vloer. Na een potje Mario Karten luisteren we muziek, drinken whiskey en proberen elkaar af te troeven met meest belachelijke videoclips. Dat werd steeds vager en toen Brian een vage Japanse versie van Ticket to the Tropics gevonden had, bleef dat nummer hangen."

Daarop gingen Gudde, Jorie Slagmolen, Maxim Ventulé, Tim van den Hoven en Brian van Es onafhankelijk van elkaar aan de slag. "Het mooie is tegenwoordig dat je met laptop en paar microfoons veel voor elkaar kunt krijgen", vertelt Gudde.

En gaandeweg bleek de grap steeds serieuzer te worden. "Dan hoorde ik dat bij de een opeens een saxofonist en bij de ander een gastzangeres bij kwam. Dat was voor mij ook de reden om nog even een nog even tandje bij te zetten. Zo heb ik zelf mijn broer Joep gevraagd, die hoorde er echt bij."

"Het werd soort competitie, om elkaar af te troeven met opnames. Iedereen probeerde er een zo professioneel mogelijke sound uit te krijgen. Daar is uiteindelijk wel veel tijd in gaan zitten ja, je probeert het toch goed te doen. Je gaat het toch aan anderen laten horen, je wilt niet op je bek gaan."

En nu? "Ik hoop dat Gerard Joling iets van zich laat horen. We hebben hier toch wat moeite voor gedaan", lacht Gudde. "Ik hoop wel dat hij de humor ervan inziet. En dat hij ons niet voor de rechter sleept."

Was je verrast door het eindresultaat? "Ik was was verbaasd over hoe verschillend het is geworden. Jorie, die er een soort hard-rock cover van maakte, Tim die met diepe bassen er een jaren negentig soort Massive Attack-versie van heeft gemaakt. Het is gaaf dat die uitersten zover uit elkaar liggen, terwijl je het nog steeds zo mee kunt zingen."

FOTOSERIES