Foto: Marvell/YouTube

Franks Filmtip: Avengers: Endgame

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: Avengers: Endgame, te zien in Kinepolis en Pathé.


Een jaar geleden verscheen de film Avengers: Infinity War, die twee miljard dollar opbracht. De Avengers (wrekers) zijn superhelden die wereldwijd een enorme schare fans hebben. In elf jaar tijd zijn door 'Marvel Cinematic Universe 22 superhelden films geproduceerd, te beginnen in 2008 met Iron Man en de Hulk. En daarna met superhelden als Thor, Captain America en Spider-man.

Stripverhalen
De oorsprong van deze films ligt bij de stripverhalen. In stripverhalen kunnen superhelden alles, ze verrichten heldendaden waarvan de lezer alleen maar kan dromen: onzichtbaar zijn, je verplaatsen met de snelheid van het licht of reizen in de tijd: vooruit of achteruit, alles met een onbegrensde intelligentie, onfeilbaar en met roekeloze kracht. Film lag achter op strips, want daarin kon dat allemaal niet. Maar met de digitale technologie heeft film de strips ingehaald en is nu ook in bewegende beelden alles mogelijk.

Grote diversiteit
De film speelt zich af op onbekende planeten, de aarde komt zelden in beeld, en het 'landschap' ziet er in het algemeen griezelig uit. De teksten gaan veelal over atomen, nanotechnologie, ionische deeltjes en quantum mechanica, niet bepaald kost voor een breed publiek. Waar de meeste films een specifiek publiek trekken, een kostuumfilm trekt een ander publiek dan bijvoorbeeld een klimfilm als Solo, zag ik bij deze film een grote diversiteit in de zaal zitten. De film begint met een hit uit de jaren zeventig van de vorige eeuw: Dear Mister Fantasy van Steve Winwood, maar blijkens de reclames wordt ook gemikt op jongeren tot pakweg 35 jaar, want de aansporingen van de neringdoenden betroffen vooral bier en festivals, en ook het leger ontbrak niet met een oproep.


Deelnemende Superhelden
Iron Man (brein en multimiljonair)
de Hulk (wetenschapper en goedige reus in groen)
Thor (Noorse dondergod met strijdhamer)
Captain America (supersoldaat, met onverwoestbaar schild)
Spider Man (door een radio-actieve spin gebeten knaap)
Black Widow (overgelopen Sovjet spion met geduld)
Hawkeye (huurmoordenaar met roofvogel zicht en pijl en boog)

Het verhaal
Zoals bij de meeste films over superhelden gaat het meer om actie en spektakel dan om het verhaal. Er is een superschurk, Thanos, die aan het einde van de vorige film in deze serie, Avenger: Infinity War, met een knip van zijn vingers de helft van het universum heeft doen verpulveren. Dat kon hij omdat hij in het bezit was van een handschoen met vijf stenen, elke steen met een eigen onoverwinnelijke kracht. De fans weten dat al, maar voor de anderen wordt het nog even uitgelegd.

De overgebleven superhelden – Captain America, Black Widow, Iron Man, Hawkeye en Thor - beschouwen zich als de verliezers, ze hebben gefaald, en zijn zwaar aangeslagen. Hun taak om gezinnen te beschermen is mislukt, ook zij zijn getroffen. Totdat een van hen, Iron Man, het plan ontwikkelt om terug te gaan in de tijd en de orde te herstellen van vóór de knip met de vingers. Op hun pad vinden ze de bezeten slechterik Thanos op wie de handschoen met stenen moet worden veroverd. De strijd in en om het universum gaat gepaard met spectaculaire beelden van techniek, snelheid, gewichtloosheid, tijd, ruimte, en van verschijnen en verdwijnen.

Grenzen verkennen
Het genre is niet nieuw. In de jaren zestig van de vorige eeuw stond het team superhelden met de naam Thunderbirds klaar om waar ook ter wereld reddend op te treden. Mobiele telefoons moesten nog worden uitgevonden, maar zij hadden er al. En ze hadden Jeff Tracy, de miljonair, en Brains, samen vormden zij de Iron man van toen. Het is entertainment, zeker, maar superhelden films kunnen op allerlei manieren worden geïnterpreteerd. Je kunt er chagrijnig van worden dat superhelden kunnen wat jij niet kunt, maar ze kunnen ook stimuleren de grenzen van je eigen mogelijkheden te verkennen.

Met Robert Downey jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Robert Redford en anderen.
Regie: Anthony Russo en Joe Russo

FOTOSERIES