Foto: Karen van Gilst

Bredaas trio Mudita wint Edison: 'We kunnen het amper geloven'

  Cultuur

BREDA - Mudita heeft met haar debuutalbum Listen To The Sound Of The Forest een Edison gewonnen in de categorie Jazz vocaal Nationaal. Het trio, waarvan zowel pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits uit Breda komen, mag de prestigieuze prijs op 7 juli in ontvangst nemen bij het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster.


Het is alweer twee jaar geleden dat het gloednieuwe trio Sanne Rambags, Koen Smits en Sjoerd van Eijck een crowdfunding opzette om hun eerste album te kunnen financieren. Het drietal kwam terecht bij het Amersfoortse platenlabel ZenneZ Records en kreeg het geld bij elkaar, waarna in mei 2018 Listen To The Sound Of The Forest verscheen. "We zijn enorm blij met het album en hebben na de release ook een heel toffe tour kunnen doen. We grapten al wel eens dat we nu alleen nog een Edison moesten winnen. Want dat is natuurlijk wel de Nederlandse Grammy. Maar we hadden nooit gedacht dat dat echt zou gebeuren", vertelt Van Eijck enthousiast.

Vorige maand kwamen de muzikanten erachter dat hun 'grapje' zomaar eens realiteit zou kunnen worden. "We kregen toen een berichtje van ons platenlabel dat we genomineerd waren in de categorie Jazz vocaal Nationaal. We konden het amper geloven." De concurrentie was echter wel zwaar. Het drietal zat in dezelfde categorie als zangeres Fay Claassen en Fleurine. "Dat zijn echt enorm goede artiesten." Het was gisteren dan ook een spannende dag voor het trio. Ze wisten dat de uitslag bekend zou worden, en hielden de site van de Edisons dan ook nauw in de gaten. "Om half twee kwam het bericht online met de uitslag. Voor ons is dit de kerst op de taart na al het moois dat we de afgelopen twee jaar hebben mogen meemaken." 

Jury

De jury is lovend over het het debuutalbum van Mudita in het juryrapport. "Het nieuwste album van zangeres Sanne Rambags, en tevens het debuut van het trio Mudita, is een hommage aan de natuur en mystiek van het hoge noorden. Luisteren naar de plaat voelt als dwalen en dolen door een helder en kalm Noors bos." Ook schrijft de jury: "Het creatieve en kunstzinnige drietal bestaat verder uit pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits, die Rambags' stem uiterst zorgvuldig schaduwen en aanvullen. Listen To The Sound Of The Forest is een even betoverend als uitdagend conceptalbum, dat ver buiten de grenzen van het veilige muzieklandschap treedt."

Op 7 juli mag Mudita haar prijs ophalen bij het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster. Het concert en uitreiking is onderdeel van North Sea Round Town – het fringe festival van North Sea Jazz Festival.

FOTOSERIES