Foto: Hanneke Marcelis

Van erotiek tot plastic dopjes: Scholieren exposeren in Stedelijk Museum

  Cultuur

BREDA - Een 'Bucket list-dingetje'. Dat is hoe de 16-jarige Sigrid en 17-jarige Megan hun tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Breda noemen. De meiden zijn twee van de tien Bredase scholieren die via het project VO-expo de kans kregen om alles te leren over het bedenken, ontwerpen en opzetten van een expositie. Rondom 21 eindexamenstukken van leerlingen van zeven middelbare scholen ontwikkelden zij de tentoonstelling Past,- Present-Future. En vanmiddag vindt na ruim een half jaar hard werken dan eindelijk de grote opening plaats.


Wie door de Bosschstraat loopt en door de grote ramen van het Stedelijk Museum kijkt, ziet meteen één van de meest opvallende werken uit de gehele expositie. De titelloze levensgrote schildering met als thema Erotiek is het favoriete werk van junior curator Megan. Samen met de negen andere junior curatoren had Megan de kans om de 21 beste eindexamenstukken van Bredase middelbare scholieren te selecteren voor de expositie.

Projectleider Josje Leen legt uit hoe dat in zijn werk gaat. "Dit project is vier jaar geleden ontstaan vanuit de scholen zelf. Zij wilden graag gezamenlijk iets doen met de eindexamenstukken. Daarom werven de scholen nu allemaal één of twee leerlingen die deel nemen aan het traject als junior curator, en leveren de docenten de 10 mooiste en meest bijzondere eindexamenstukken van hun school aan. De junior curatoren maken de selectie, en vormen de tentoonstelling."

Meiden

De projectgroep bestaat uit tien meiden van De Nassau, Markenhage College, Mencia de Mendoza Lyceum, Newmancollege, Onze Lieve Vrouwelyceum, Scala en Stedelijk Gymnasium Breda. "Jongens zijn ook van harte welkom om deel te nemen hoor", vertelt Leen lachend. "Maar het zijn deze keer toevallig gewoon allemaal meiden." En dat vinden Sigrid en Megan eigenlijk best wel gezellig. "Ik ben de enige van mijn school die meedoet, maar dan is het juist heel leuk om anderen te leren kennen die ook enthousiast zijn over dit project." Want aan enthousiasme is er zeker geen gebrek. Sigrid en Megan stralen terwijl ze erover vertellen. "We hebben gewoon een expositie gemaakt die in het Stedelijk Museum staat. Welke tiener kan dat nou zeggen?"

Traject

Het project kende dit jaar een lang voortraject. Veel langer dan afgelopen drie edities. "We wilden de leerlingen meer achtergrondkennis meegeven", legt Leen uit. Daarom ging de groep onder andere op bezoek bij een kunstenaar van Witte Rook. kregen ze uitleg van een curator hedendaagse kunst en gingen ze langs bij een tentoonstellingsbouwer. "Dat was super leerzaam. Er komt echt veel meer bij kijken dan ik ooit had gedacht", vertelt Sigrid. En daar konden de leerlingen zelf ook meteen achter komen. Ze kregen de opdracht om zelf een tentoonstelling met een titel, verhaallijn en concept te ontwikkelen bij de 21 geselecteerde kunstwerken. Een flinke uitdaging, waarbij na een spannende 'pitchdag' Past-Present-Future als winnaar uit de bus kwam. 

Tentoonstelling

Als volleerd tentoonstellingsbouwers kunnen Megan en Sigrid over 'hun' expositie vertellen. Want aan werkelijk álles is gedacht. Van het gebruik van gordijnen tot de kleur van de tekstbordjes. Wie de tentoonstelling binnenloopt, wandelt meteen onder het eerste kunstwerk door. Dat is een gigantisch stuk dat het heelal uitbeeld. "We vonden het mooi om dat stuk op een overkoepelende plek te plaatsen, aangezien het het thema overstijgt", legt Megan uit. Vervolgens loop je door het verleden via het heden, waar individualisme centraal staat, naar de toekomst toe. Daar draaien veel kunstwerken om het milieu. Zo maakte één van de eindexamenleerlingen een jurk uit plat gestreken dopjes van plastic flessen en maakte een ander een impressie van de stakingen voor het klimaat. 

Benieuwd geworden naar Past-Present-Future? De tentoonstelling is nog tot en met 14 juli te bewonderen in het Stedelijk Museum Breda.

De eindexamenwerken waaruit de tentoonstelling bestaat zijn van Patrick Abma, Raydianne Angila, Meike van der Brugge, Adinda Dimjati, Luca van Dongen, Elodie Elshout, Jo-Anne van Gils, Hendrik Heerdink, Fee Huijbregts, Storm Jansen, Renske de Jong, Charlotte Koopman, Aurora McLean, Robin van Leijsen, Aya Nshewati, Noa Peeters, Yannick Rosheuvel, Charlotte Schoenmakers, Femke Sigtermans, Luna Stevens, Evy Stuer, Robine Takx, Nynke Veenstra en Lucas Woerdeman.

FOTOSERIES