Foto: Hanneke Marcelis

Stedelijk Museum zet met 'Raketstart' Bredase beeldende kunst op de kaart

  Cultuur

BREDA - Wie denkt aan beeldende kunst, zal snel denken aan steden als Amsterdam en Rotterdam. Maar als het aan Stedelijk Museum ligt, is Breda de derde stad in dat rijtje. Met de nieuwe expositie 'Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda' wil het museum Bredanaars laten zien hoe hoog de kwaliteit is van de werken van kunstenaars die verbonden zijn aan de stad. En daarmee hoopt algemeen directeur Dingeman Kuilman niet alleen de vaste bezoekers van het museum te trekken, maar juist álle Bredanaars. "Het is een tentoonstelling van hoge kwaliteit, maar juist wel een lage drempel."


De nieuwe expositie 'Raketstart', die vandaag officieel geopend zal worden, bestaat uit werken van 37 kunstenaars die een connectie hebben met Breda. En dat betekent dat er een uitgebreide selectie nodig is geweest. Want als alle beeldend kunstenaars die werk maken 'dat er toe doet' een plekje moesten krijgen dan waren dat er met gemak honderd geweest, vertelt Kuilman. "De kwaliteit van de beeldende kunst is in Breda gewoon heel hoog. En daar doen we met zijn allen veel te bescheiden over", stelt de algemeen directeur van Stedelijk Museum Breda die nu ongeveer 2,5 jaar in functie is. "Toen ik startte met deze baan, ben ik eigenlijk meteen naar ateliers gegaan en met kunstenaars gaan praten. En de afgelopen maanden hebben we dat extra intensief gedaan. Zo ben ik tot een selectie gekomen van deze 37 kunstenaars, waarbij we uiteindelijk per kunstenaar zo'n drie werken hebben uitgekozen."

De kunst van nu

De expositie is 'een dwarsdoorsnede van de kunst van nu'. "Er zitten kunstenaars tussen van in de tachtig, maar ook kunstenaars die pas net van de academie af komen. Het zijn mannen en vrouwen. Het zijn kunstenaars uit Breda, of die hier gestudeerd hebben, hun atelier hebben of een andere link hebben met de stad. En de werken zijn  van alle soorten materialen, van beeldhouwwerken tot schilderkunst en video. Maar één ding heeft het sowieso gemeen; het is allemaal kakelvers. Dat is wat we wilden." Want aan zo'n dwarsdoorsnede van wat de beeldende kunst uit Breda op dit moment inhoudt, is behoefte volgens Kuilman. "Vroeger had je de Beyerd. Daar werden iedere jaar de nieuwe aankopen voor de stadscollectie tentoongesteld. Maar sinds die ruimte is gesloten, mist dat podium waar Bredanaars op laagdrempelige manier een overzicht krijgen van de beeldende kunst in de stad. "En dat terwijl er zóveel kwaliteit is. Je bent gek als je dat niet laat zien. Daarom gaan wij als stadsmuseum daar structureel op inzetten. En 'Raketstart' is ons startpunt."

Publiek

Raketstart is een zeer diverse tentoonstelling. Zo vind je er de werken van de jonge Josua Wechsler, die pas enkele jaren van de academie is, en zich laat inspireren door de natuur. Je ontdekt de meteorieten van Marius Boender, de op actuele problematiek gebaseerde schilderingen van Pascal Bastiaenen, het bokje van Tom Claassen en de meetkundige kunst van Rick van Meel. "Het mooie ervan is de combinatie. De stukken vullen elkaar aan. En de abstracte werken worden afgewisseld met werken die de bezoekers juist meer houvast bieden. En dat is heel waardevol, want we willen alle Bredanaars hiermee bereiken." Kuilman hoopt dan ook van harte dat niet alleen vaste bezoekers 'Raketstart' komen ontdekken, maar dat ook nieuwe bezoekers de stap naar het museum wagen. "En het liefst nemen zij hun kinderen mee. Niet alleen om de jeugd iets mee te geven van beeldende kunst, maar ook omdat de blik van kinderen je eigen impressie van kunst enorm kan beïnvloeden op een positieve manier. Dat is wat we willen. Dat mensen hun vooroordelen over beeldende kunst achter laten, en hier met een open blik de Bredase kunst van nu komen ontdekken."

 'Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda' opent op zaterdag 22 juni in het Stedelijk Museum Breda en is nog tot en met 29 september te bezichtigen. Ga voor meer informatie naar www.stedelijkmuseumbreda.nl

FOTOSERIES