Foto: Hanneke Marcelis

Klimmen, klauteren en knutselen: 1250 kinderen genieten dagelijks op Brakkenfestival

  Cultuur

BREDA - Je uitleven op het springkussen, zelf een stoel timmeren, leren kickboksen of een glittertattoo maken. Het is slechts een fractie van het uitgebreide activiteitenaanbod van het Brakkenfestival. Deze eerste week van de zomervakantie genieten er dagelijks weer 1250 kinderen van de activiteiten op het parkeerterrein en in de ruimte van de schaatsbaan aan de Terheijdenseweg.


Wie vanmiddag de hal van de schaatsbaan binnen stapte, moest zijn oren wel even laten wennen aan het geluid. Want honderden kinderen waren er aan het spelen, rennen, klimmen, klauteren, timmeren en nog veel meer. "Ik hoor het eigenlijk al niet meer", vertelt coördinator Jolanda met een lach. Zij leidt samen met veertien andere deze week de 31e editie van het Brakkenfestival is goede banen. "Maar dan ben je eigenlijk alleen maar met de grote coördinatie bezig, want de kinderen hoef je niet te helpen hoor. Die vermaken zich zelf wel".  En dat blijkt ook wel. Want verveelde gezichten vind je er niet. "De kinderen kunnen gewoon vrij rondlopen en doen waar ze zelf zin in hebben. 's Ochtends mogen papa en mama altijd nog wel even mee kijken. Maar die gaan al heel snel naar huis. En wat ook zo leuk is om te zien: eigenlijk is geen enkel kind hier alleen. Want ook als ze niemand kennen als ze binnen komen, ze maken áltijd wel vriendjes."

Aantallen

De cijfers die het Brakkenfestival kan presenteren zijn indrukwekkend: met 150 sponsoren en 300 vrijwilligers maar liefst vijf dagen lang iedere dag met ruim 50 activiteiten 1250 kinderen bezig houden. En dat al 31 jaar. Jolanda is er dan ook apetrots op. "Ik doe dit nu al 20 jaar, en wat ik eigenlijk het mooiste vind, zijn de vrijwilligers. Want we hebben altijd tekort aan spullen, materialen en geld. Maar een te kort aan vrijwilligers hebben we nooit." Een verklaring daarvoor is niet moeilijk te vinden, stelt Jolanda. "Kinderen mogen hier komen spelen van hun vierde tot hun twaalfde. En vanaf hun dertiende mogen ze mee komen doen als aspirantvrijwilliger. Vanaf hun 16e mogen ze écht vrijwilligers worden. Dus wat je ziet, is dat kinderen gewoon blijven hangen."

Morgen is alweer de laatste dag van het kinderfestival. Dan zit de eerste week van de zomer erop, en kunnen de vrijwilligers en coördinatoren zich weer gaan voorbereiden op het volgende Brakkenfestival.

Brakkenfestival

Het Brakkenfestival ontstond 31 jaar geleden op initiatief van Surplus. Het vond toen plaats in de Hoge Vucht, en had als doel om activiteiten te houden voor kinderen in de wijk die niet op vakantie gingen. Het doel van het festival is nooit veranderd. Alle kinderen zijn welkom om mee te komen doen.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief