Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Grote foto's op het Chasséveld moeten stigma rond hiv tegengaan

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - "In 1988 kreeg ik te horen dat ik hiv heb, ik was toen 25 jaar." Dat zijn de persoonlijke woorden waarmee fotograaf Marjolein Annegarn haar fotoproject Stigma opent. De openhartige fotoserie met persoonlijke verhalen is nog tot en met volgende week te bewonderen op het Chasséveld.

Het is een opvallende verschijning: de grote foto's langs het fietspad aan het Chasséveld. Veel fietsers kijken er even naar om als je langskomen, en wandelaars staan regelmatig even stil om de persoonlijke teksten op de borden te lezen. 

"In 1988 kreeg ik te horen dat ik hiv heb, ik was toen 25 jaar", schrijft fotograaf Marjolein Annegarn op de grote, rode poster die helemaal vooraan de expositie staat. "Ruim dertig jaar later zijn er voor mensen met hiv heel goede medicijnen, maar hebben ze nog steeds te maken met vooroordelen en discriminatie. Daardoor houden veel mensen hun hiv-status geheim: ze zijn bang om afgewezen of ontslagen te worden." Met de foto-expositie die de naam The Stigma Project draagt wil de fotograaf de bewustwording rond hiv vergroten. De boodschap die ze over wil brengen is helder: "Mensen met hiv die succesvol behandeld worden, kunnen het virus niet meer overdragen aan hun partners, kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv."

De expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Ze zijn onherkenbaar omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status. In het boek dat Annegarn in het kader van de expositie maakte, vertellen de geportretteerden over het stigma waar ze regelmatig mee te maken hebben.

The Stigma Project is nog tot en met 25 juli te zien aan het Chasséveld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding