Foto: Naomi Jansen

Docente Naomi (33) start zoekactie naar Bredase volksverhalen: 'Vooral uit Tuinzigt en de IJpelaar heb ik nog weinig'

  Cultuur

BREDA - De geheime gangen onder de binnenstad van Breda, de kist met goud die verstopt ligt in de moerassen van de Haagse Beemden en de duivel die ronddwaalde bij Wolfslaar. Nederlands docente van het Graaf Engelbrecht Naomi Jansen (33) is weg van de mythes en sagen van Breda. Zij wil ze verzamelen, moderniseren en uitbrengen in een bundel. Maar daarvoor heeft ze wel hulp nodig. "Er moeten nog veel meer verhalen bestaan, die ik niet ken. Dus ik hoop dat mensen me tips kunnen geven."


Naomi is al jaren fan van de verhalen van haar stad. Ze komt zelf uit de Haagse Beemden, en groeide dus op met de verhalen en mythes over die wijk. "Zo gaat er het verhaal over hoe er ooit een pkist met goud is verstopt in het moeras waar nu de wijk ligt." Verschillende verhalen schreef Naomi zelf al op, en las ze voor aan haar leerlingen. En die zijn dol op de verhalen van hun docente Nederlands. "Ik laat de verhalen vooral lezen aan onze brugklassers. Er zit altijd wel iets spannends aan zo'n mythe of sage. Veel verhalen hebben iets te maken met mysteries, of de duivel komt erin voor. Dus je merkt dat de leerlingen dat leuk vinden." Daarbij hielp het natuurlijk wel dat Naomi de verhalen in een modern jasje steekt. "Veel verhalen zijn toch wat oubollig. Door ze moderner op te schrijven en meer aan te laten sluiten op de belevingswereld van jongeren, merk je dat ook jongeren het weer boeiend vinden.

Bundel

Door het enthousiasme van haar leerlingen ontstond bij Naomi het idee om haar verhalen te bundelen. Ze wil er graag meer mensen mee bereiken. Maar voor ze dat kan doen, moet ze natuurlijk eerst genoeg verhalen verzamelen. Daarvoor dook ze onder andere het stadsarchief in. "Ik heb echt al veel onderzoek gedaan, en heb inmiddels zo'n twintig verhalen uit verschillende wijken. Maar ik weet natuurlijk dat er nog veel meer eeuwenoude roddels moeten zijn. Zo heb ik er relatief veel uit de Haagse Beemden, omdat ik er zelf vandaan kom. Maar bijvoorbeeld uit Tuinzigt, de IJpelaar en Hoge Vucht heb ik nog niets."

Tips

Naomi hoopt dat Bredanaars met haar mee willen denken en tips sturen over verhalen die zij kennen over hun buurt. "Ik denk dat deze verhalen heel veel mensen interesseren, en nu zijn ze toch nog een beetje weggestopt. Ik wil die historie graag levend houden,en hoop nog veel meer verhalen te verzamelen, met als belangrijkste doel het bevorderen van de leesmotivatie van jongeren." Wanneer de bundel van Naomi uitgegeven wordt, is nog niet bekend. "Het staat nu nog een beetje in zijn kinderschoenen. Eerst maar eens zoveel mogelijk verhalen verzamelen!"

Heb jij nog een bijzonder verhaal uit Breda voor Naomi? Mail dan naar n.jansen@graafengelbrecht.nl. Of laat een berichtje achter op Instagram: mevrouwnjansen

Hanneke Marcelis

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief