Vijf dagen lang buitenaardse 'BUT' films kijken in het Chassé

  Cultuur

BREDA – Het alternatieve BUTTFF (B-movie, Underground & Trash Film Festival) start over twee dagen voor de veertiende keer in Breda. Van woensdag 28 augustus t/m zondag 1 september vertoont het filmfestival in de Nieuwe Veste en het Chassé Filmtheater weer spannende, experimentele en verrassende films. Het hoofdthema dit jaar: ALIENATED.


Jaarlijks toont het festival tussen de veertig en vijftig films die verder alleen op gespecialiseerde buitenlandse festivals rouleren; het draait om trash films, b-films en underground films. Naast film is er een randprogramma van performance, muziek, kunst en bier. Het festival opent met de openingsfilm van Rosto. Wat je te zien krijgt? In regen doordrenkte horror gemaakt op een punkrock soundtrack (van zijn band, Thee Wreckers). Helaas is Rosto recent overleden en de opening is daarom volgens de organisatie een eerbetoon aan deze filmmaker. Bij de opening treedt Ghu-boys from Nippletonius op. "De grondleggers van de Alien Space Trash, keren speciaal voor het BUTFF, terug naar Aarde."

Voor filmliefhebbers die nog niet eerder kennis gemaakt hebben met het BUT genre is er het Chasse-programma. Minder bloedig, maar nog altijd vol creativiteit. Aan te raden in combinatie met een bezoek aan het centrale plein bij de Nieuwe Veste om een festival-biertje en de sfeer te proeven. Het binnenplein van de Nieuwe Veste is namelijk het kloppend hart van het festival. Met speciaal festivalbier van KWA-bier, de broodjes-bar en hangplekken voor Aliens. Elke dag is er live muziek te horen van bands die het BUT-signatuur dragen. 

Daarnaast kun je als bezoeker een presentatie van de slechtste imitaties van Star Wars films, met veel harige dieren en plastic, gevolgd door de Turkse namaak versie van de film verwachten. Maar ook Midsommar, een Deense horrorfilm die  vijf sterren in de Volkskrant haalde. Volgens de organisatie zijn ook oude klassiekers als 'The Man Who Fell to Earth' uit 1976 waarin David Bowie een buitenaards wezen speelt te zien. "Of een documentaire over de meest gehate en misschien slechtste filmmaker aller tijden, Uwe Boll. Tenminste, dat wordt altijd over hem gezegd. Uiteraard is Uwe een andere mening toegedaan." En enkele films van de hoofdgast dit jaar, de Belgische Harry Kümel die de hoofdrol speelt in de jaarlijkse 'Bloody Belgium' reeks van horror. Voor de meer gewaagde experimenten is er een volwaardig programma met 'shorts' – korte films die net nog wat verder over het randje gaan.

Het festival vindt van woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september plaats in de Nieuwe Veste en het Chassé Filmtheater.

Robbert Temmen

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief