Graphic Matters pakt uit met positieve posters op zo'n 300 plekken in Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Joost van Asch
Uitgelicht

Graphic Matters pakt uit met positieve posters op zo'n 300 plekken in Breda

  Cultuur

BREDA - 'Blijf veilig, zorg voor elkaar, houd afstand, bel je grootouders.' Het zijn momenteel veelgehoorde opmerkingen. En ook op straat ontkom je er niet meer aan. Breda hangt sinds afgelopen weekend vol met honderden kleurrijke posters als reactie op de coronacrisis. De posters zijn gemaakt door verschillende ontwerpers en opgehangen door cultuurorganisatie Graphic Matters met het doel alle Bredase zorgmedewerkers, vakkenvullers, pakketbezorgers, vuilnismannen en bewoners een hart onder de riem te steken.


De posters maken deel uit van het project Stay Sane, Stay Safe geïnitieerd door ontwerp studio Lennarts & De Bruijn en tekstbureau overdeschreef uit Den Haag. Via de website riepen ze ontwerpers wereldwijd op posters te maken. De posters worden als gratis download aangeboden aan iedereen die zijn medemens en zorgverleners wil steunen. Bijvoorbeeld door een poster voor het raam te hangen. Inmiddels ontwierpen ruim 900 ontwerpers uit 72 landen een poster voor het project.

 "In deze gekke tijden wordt creativiteit meer dan ooit gewaardeerd - de wereld snakt naar vindingrijke en creatieve uitingen. Wij dragen ons steentje bij en bedelven Breda met deze positieve posters", legt Dennis Elbers, directeur Graphic Matters uit. Graphic Matters selecteerde 12 posters die de huidige crisis op een treffende manier verbeelden en liet deze door de stad verspreiden in 275 frames van Centercom. "Met dit project veranderen we de hele stad in een gigantische boodschap voor het algemene nut. Als we ons aan deze maatregelen houden, komt het allemaal goed."

Ambitie

Het Stay Sane, Stay Safe project past bij de ambitie van Graphic Matters om iedereen stil te laten staan bij het belang van beeldcultuur in onze maatschappij, en zoveel mogelijk mensen te bereiken met actuele en herkenbare inhoud. En omdat posters nu eenmaal op straat horen volgens de organisatie ontstond er een samenwerking. Graphic Matters organiseert eens in de twee jaar een internationaal festival over grafisch ontwerp, met een programma van tentoonstellingen, workshops, talkshows en events. Hiernaast worden er door het jaar heen verschillende projecten in de openbare ruimte georganiseerd, waarbij de focus ligt op actualiteiten, nieuw talent en de rol van ontwerpers in de samenleving.

 




NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief