Dansgezelschap de Stilte ontvangt Cultuurprijs 2021 | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Hans Gerritsen

Dansgezelschap de Stilte ontvangt Cultuurprijs 2021

  Cultuur

BREDA - Dansgezelschap de Stilte uit Breda heeft de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewonnen. Volgens de jury heeft de Stilte met haar voorstellingen voor kinderen een nieuwe toon gezet in de dans. “De wervelende, woordeloze wereld van de Stilte overtuigt vanaf de eerste minuut”, aldus juryvoorzitter Machteld Postma. 


Met dans de wereld een beetje anders maken. Vanuit die heilige missie maakt de Stilte al 25 jaar voorstellingen als ‘De Ontspoking’, ‘De Kartonbewoners’ en ‘Vliegende Koe’. Bezielde, multidisciplinaire producties die onder leiding van choreograaf Jack Timmermans werkenderwijs tot stand komen. Danstaal, verhaal, vormgeving en muziek vallen samen in gelaagde voorstellingen voor alle leeftijden.

Jaarlijks tekent de Stilte voor 80.000 bezoekers en honderden speelbeurten; voorstellingen met meerdere dansers, duetten, workshops, les op scholen en aan amateurs. Er werd inmiddels gedanst in meer dan veertig landen. En met het tweejaarlijkse BRIK-festival worden buitenlandse voorstellingen naar Breda gehaald voor een week vol dans en theater. Al met al is het gezelschap grenzeloos; in verbeelding, energie en werkterrein. “de Stilte vormt een genre op zichzelf”, aldus juryvoorzitter Machteld Postma.

De prijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op een nader te bepalen moment dit jaar.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij de bijdragen, fondsen, expertise, beurzen, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief