Foto: Screenshot YouTube
Uitgelicht

Franks Filmtip: ‘Split is een spannende thriller met ijzersterk acteerwerk’

  Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Door afwezigheid van Frank schrijven onze eigen redacteuren tijdelijk de filmtip. Dit keer ‘Split’. Te zien op Netflix.


Split is één van de nieuwere films van M. Night Shyamalan. Deze schrijver-regisseur heeft een aantal bekende titels op zijn naam staan, zoals The Sixth Sense (1999). Met Split kondigde Shyamalan na jarenlange afwezigheid zijn terugkeer aan. 

Split is een film die behoort tot een reeks van in totaal drie films: Unbreakable (2000), Split (2016) en Glass (2019). Split is prima op zichzelf te bekijken, alleen het einde van de film is gemakkelijker te begrijpen wanneer je alle delen hebt gezien. 

Persoonlijkheidsstoornis

Hoofdrolspeler Kevin (James McAvoy) lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Door één van de persoonlijkheden die in zijn lichaam leeft, wordt hij aangestuurd om drie tienermeisjes te ontvoeren. Eén van deze meisjes is Casey (Anya Taylor-Joy). Samen met zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher (Betty Buckley) moet Kevin een overlevingsstrijd voeren met alle persoonlijkheden die in hem schuilen. Het is echter de vraag of dit hem lukt.

Tekst gaat verder onder de trailer

Ontvoering

Eén van de drie meisjes, Casey, heeft al heel snel in de gaten hoe zij moet reageren op Kevin. Ze probeert Hedwig, één van de alters (personages) van Kevin, te overtuigen om haar vrij te laten. Iets wat niet gemakkelijk is. Casey reageert het beste op de situatie, maar met behulp van flashbacks naar haar jeugd, weet je al snel waarom dit het geval is.

Het relatief realistische verhaal wordt steeds extremer naarmate er meer details over de geestesziekte van Kevin worden onthuld. Toch doet deze gekkigheid niet af aan de spanning en met name tijdens de climax is het nagelbijten geblazen. 

Zenuwslopend 

Split houdt een continue spanningsniveau vast, nooit heel hoog, maar wel altijd aanwezig. Hoewel deze film onder het genre horror wordt geschaard is deze film niet eng. De film is eerder zenuwslopend of spannend. Alleen aan het einde van de film komt er kort een horrorelement naar voren. In deze slotfase worden twee verhaallijnen vakkundig samengebracht. 

Prijzenswaardig acteerwerk

Veel lof voor het acteerwerk van McAvoy. Hoe hij steeds overtuigend van rol verwisselt is prijzenswaardig. Hij weet te overtuigen als Kevin, een man met 23 verschillende persoonlijkheden. Het interne conflict wordt naar mate de film steeds duidelijker. Het shot waarin in rap tempo meerdere identiteiten worden afgewisseld is indrukwekkend. 

Dit is wat je moet weten over deze film:

- Split is de langste film uit de carrière van M. Night Shyamalan. De film duurt 1 uur en 57 minuten.

- Joaquin Phoenix (uit onder andere Joker) en het productieteam konden niet tot een overeenkomst komen, daarom werd uiteindelijk James McAvoy gecast als hoofdrolspeler.

- Om lekken te voorkomen werd de slotscène niet opgenomen in het draaiboek en ook weggelaten uit alle tekstvertoningen.

- James McAvoy brak zijn knokkel tijdens het filmen op de locatie in Philadelphia. Hij bleef drie dagen in zijn rol voordat hij liet weten dat hij gewond was.

Regie: M. Night Shyamalan Met: o.a. James McAvoy, Anya Taylor-Joy en Betty Buckley

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief