Foto: stadsbeiaardier van Breda

Augustus Beiaardmaand: van Bach tot Led Zeppelin vanaf de Grote Toren

  Cultuur

BREDA - Zoals elk jaar is er in augustus elke donderdagavond een gratis beiaardconcert door beiaardiers uit binnen- en buitenland vanaf de Grote Toren Breda. Op 5 augustus trappen Ariana Toffel en Georg Wagner (afkomstig uit Duitsland) Augustus Beiaardmaand af met een bijzonder concert: quatre-mains op het 14.000kg wegende carillon.


Stadsbeiaardier Paul Maassen houdt ook deze zomer elke donderdag in augustus om 19.00 uur een beiaardconcert vanaf het carillon van de Grote Toren. Daarmee zet hij een jaarlijkse concertreeks voort die zijn oorsprong vond in het begin van de 20e eeuw. Op 5 augustus trappen Ariana Toffel en Georg Wagner (afkomstig uit Duitsland) Augustus Beiaardmaand af met een bijzonder concert: quatre-mains op het 14.000kg wegende carillon. Zij spelen tijdens de opening van de concertmaand onder meer een repertoire van Bach, ter hoogte van de wijzerplaten op 65 meter. Maar komt ook de welbekende Danse Macabre van Saint-Saens voorbij.

Klokkenluidersgilde 

Het concert is van 19.00 tot 20.00 uur, en wordt vooraf ingeluid door het Klokkenluidersgilde Breda met de 3750kg wegende Breda-Nassauklok uit 1695. Volgende week donderdag, op 12 augustus, speelt Jan Verheyen (België) vanaf  19.00 uur een programma in het kader van 300 jaar Vandengeyhn, destijds en ook nu nog een bekende beiaardcomponist.  Het volledige programma en mooie luisterplekken zijn te vinden op de website torenbreda.nl.

Bregje Kop