Afbeelding
Foto: Trailer She Said

Franks filmtip: ‘Dit is een film die iedereen moet zien’

Door: Frank Spreuwenberg Cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Deze week is dat She Said. Te zien in Kinepolis.

De #Me Too beweging begon in mijn herinnering met de onthullingen over het misbruik en seksueel wangedrag van de gevierde producent van Hollywood films Harvey Weinstein. Onthullingen met een enorme impact. Niet alleen voor Weinstein. Hij werd uit zijn bedrijf gezet en werd in maart 2020 veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Maar vooral kwam er een lawine aan #MeToo meldingen van seksueel wangedrag in de entertainment industrie en daarbuiten wereldwijd op gang. De film She Said is een gedramatiseerde biografische film over de zoektocht, de moed en het doorzettingsvermogen van de journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey voor de New York Times, die het wangedrag met naam en toenaam onthulden. Een film die iedereen moet zien.

Seksueel misbruik
Jodi Kantor (Zoe Kazan) en Megan Twohey (Carey Mulligan) zijn twee onderzoeksjournalisten bij de Amerikaanse krant The New York Times. Het zijn professionals, die niet alleen hun werk hebben, maar ook een gezin dat ze draaiende moeten zien te houden. In 2017 ontvangt Jodi Kantor een tip dat actrice Rose McGowan seksueel misbruikt is door Hollywood producer Harvey Weinstein. McGowan weigert de journalist te woord te staan, maar belt haar later toch terug om te vertellen dat ze door Weinstein is verkracht toen ze 23 was. Maar ze krijgt geen toestemming haar naam in een artikel te noemen. Kantor komt nog meer misbruik van Weinstein op het spoor en roept de hulp in van Megan Twohey. Die stuit op het verhaal van een voormalige assistente bij een bedrijf van de Weinstein Compagny, Miramax, maar wil haar mond niet open doen omdat ze tegen betaling voor geheimhouding heeft getekend. Waarna de journalisten de financiële man van het bedrijf confronteren met de betaling van zwijggeld. Alles komt in een stroomversnelling nadat Kontor een tip krijgt over drie assistenten die door Weinstein zijn misbruikt. Ze loopt grote kans dat ze niet willen praten, maar stapt toch het vliegtuig in naar Europa omdat ze met persoonlijke gesprekken hoopt meer aan de weet te komen..

Natuurlijk komt Weinstein te weten dat de journalisten onderzoek naar hem doen. Hij geeft medewerkers opdracht actrices te benaderen en ze te intimideren. Dat pakt bij de Ierse producer Laura Madden (Jennifer Ehle) verkeerd uit. Aanvankelijk had ze geweigerd met de journalisten te praten, maar na de bedreiging door Weinstein neemt ze alsnog contact op met Kantor. Actrice Ashley Judd wil niet langer zwijgen nadat bij haar borstkanker is vastgesteld. Ze realiseert zich dat het misbruik door zal gaan, en dat haar dochters er mogelijk mee geconfronteerd zullen worden, als niemand naar voren stapt.

Tekst gaat verder onder de trailer

Nadat Weinstein in de gelegenheid is gesteld commentaar te geven, wat hij op intimiderende wijze weigert, wordt in de New York Times op 5 oktober 2017 het onderzoeksartikel “Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassement Accuseres for Decades” gepubliceerd.

Actrices
In de film She Said worden enkele van de door Weinstein belaagde actrices niet gespeeld door actrices, maar “spelen” de actrices zichzelf. Zoals Ashley Judd, die als eerste de moed had om met haar naam in de krant te komen. Gwyneth Paltrow’s stem door de telefoon is haar eigen stem. Terwijl we kijken naar verlaten hotelgangen horen we de echte opname die het model Ambra Battilana Gutierrez in 2015 maakte van haar gesprek met Harvey Weinstein. Een dag eerder had ze aangifte gedaan tegen Weinstein en ingestemd met een tweede ontmoeting met hem, waarbij de politie haar had voorzien van een microfoon en een zendertje (en voor de zekerheid een paar undercover agenten).

Eerbetoon
She Said is een degelijke en op de feiten gebaseerde film met voortreffelijke acteerprestaties van Zoe Kazan als Jodi Kantor en Carry Mulligan als Megan Twohey. Sterk is dat Harvey Weinstein, het monster dat zich onaantastbaar waant, buiten beeld blijft. De focus ligt op de vrouwen die met de gevolgen van de machtsongelijkheid moeten zien om te gaan.

She Said is een eerbetoon aan journalistieke integriteit en bedoeld voor zowel mannen als vrouwen. Want als het gaat om respectvolle omgang tussen mannen en vrouwen op de werkvloer is nog een wereld te winnen. Ook in Nederland. Het is onbegrijpelijk dat deze film niet alle drie de Bredase bioscopen draait.

Wat je moet weten over de film
- Het scenario van de film She Said is gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Jodi Kantor en Megan Twohey uit 2019. Daarmee wonnen ze de belangrijkste Amerikaanse boekenprijs, Pulitzer Price.
- Brad Pitt is een van de producenten. In de jaren negentig had hij een relatie met actrice Gweneth Paltrow (Shakespeare in Love 1998) en met Angelina Jolie (Wanted, 2008). Jolie vertelde Pitt over aanrandingen door Weinstein.
- She Said is in zekere zin de vrouwelijke tegenhanger van de film All President’s Men uit 1976. In die film worden twee journalisten van de Washington Post gevolgd, Carl Bernstein (Dustin Hoffman) en Bob Woodward (Robert Redford). Zij onthulden de afluisterpraktijken van de zittende president Nixon bij het campagneteam van zijn democratische rivalen, bekend geworden als het Watergate schandaal.