Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Ulvenhouts UK-festival van start: ‘De lat ligt dit jaar hoog’

Door: Ingrid Bothe Cultuur

ULVENHOUT - “Yes!!!”, roept de zevenjarige Tom tegen zijn vriendje Teun (6). “We zitten bij elkaar!” Allebei hebben ze na aanmelding een oranje kaartje gekregen met daarop de naam van het groepje waarin ze zijn ingedeeld. Glunderend gaan de mannen op zoek naar hun groepsbegeleider, met drie dagen plezier in het vooruitzicht. 

Het driedaagse UK-festival voor basisscholieren is een initiatief van Ulvenhout Leeft. Net als vorig jaar wordt het festival gehouden op het terrein van Handboogsportvereniging Alliance d’Amitié en het kunstgrasveld van UVV’40 op Jeugdland. 

Succes
Aan de eerste editie van het Ulvenhouts Kinderfestival vorig jaar deden 220 kinderen mee. Het werd een megasucces. Eveliene Arema (Commissie Communicatie): “De lat ligt hoog! De kaartjes waren binnen twee weken uitverkocht. We hebben 20 procent meer aanmeldingen gekregen. Dankzij de inzet van 170 vrijwilligers kunnen we 265 kinderen drie dagen lang plezier bezorgen.”

Vakantie?
Je zou bijna vergeten dat de schoolvakantie begonnen is. Rond 08.15 uur zijn woensdag 19 juli al veel basisscholieren op pad in Ulvenhout. Ze gaan echter niet naar school, maar naar Jeugdland. Daar staan om half 9 lange rijen deelnemers te wachten om het terrein op te kunnen.


 Foto: Maaike van Leeuwen

Verbinding
De organisatie heeft zo’n 50 sociale, educatieve, speelse en culturele activiteiten bedacht. Eveliene: “We hebben de kinderen bewust gemengd ingedeeld, steeds per twee groepen van de basisschool: jongens en meisjes, leerlingen van de Rosmolen en de Klokkebei, en niet teveel kinderen uit dezelfde klas bij elkaar. Zo leren kinderen uit Ulvenhout elkaar beter kennen.”

Met UK de wereld rond
Het thema voor 2023 is ‘Met UK de wereld rond’. Rond 9.00 uur wordt het festival gezamenlijk geopend. Dansuil Ula, snelle uil Oika en praatuil Uk kunnen de UK-vlag niet vinden. Waar zou die toch zijn? In Canada, volgens één bericht. Of toch in Mexico? “Pak gewoon die vlag”, roept een aantal minder geduldige deelnemers. De uiltjes hebben daarbij echter hun hulp nodig.

Paspoort
Elk groepje krijgt een paspoort en moet daarin 300 stempels verzamelen met het uitvoeren van activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika. “Gaan we ons best doen?”, vragen de uiltjes aan de kinderen. Die reageren met luid gejuich. Ze popelen duidelijk om met het programma te kunnen beginnen, maar eerst doen ze samen het UK-dansje.

Betrokken
Een beetje onwennig begeven de 34 groepjes kinderen zich naar het kennismakingsspel. Naast volwassenen, hebben ook middelbare scholieren zich aangemeld als spelbegeleider. Maartje (13) en Sterre (14) kennen elkaar van de basisschool. Ze vinden het leuk om samen drie dagen iets met de kinderen te doen. “Beter dan saai thuiszitten, toch?!”

Harm (70) en zijn vrouw Caroline begeleiden allebei een groepje. “Onze buurjongens doen mee. Het is geweldig dat vrijwilligers dit hebben georganiseerd voor de kinderen uit Ulvenhout. We laten graag onze betrokkenheid bij het dorp zien door hieraan bij te dragen.” 

Het ijs is na het kennismakingsspel gebroken. Wie weet wat voor mooie vriendschappen er de komende drie dagen gaan ontstaan.  


Foto: Ingrid Bothe