Kroegen definitief open tot 04.00 uur

  Economie

BREDA - Het merendeel van de raad is akkoord gegaan met het plan van het college wat betreft sluitingstijden van de horeca. De burgemeester wil in het plan alleen nog het alcoholbeleid extra benadrukken. Alleen Leefbaar Breda kon zich niet in het voorstel vinden.


Het voorstel werd woensdag besproken in de commissie bestuur. Hoewel de burgemeester vasthoudt aan het plan van het college, klonk er vanuit de commissie nog wel commentaar. Vooral het feit dat pubers na 04.00 uur in het centrum blijven hangen, verdiende veel kritiek. "Laten we eerst kijken hoe het besluit zich ontwikkelt, en daarna gaan evalueren", repliceerde Van der Velden.

CDA en Breda '97 spraken uitten hun zorgen over de jongern. "Het is een dermate kwetsbare groep die extra aandacht verdient wat betreft alcoholmatiging", aldus de fracties.

De VVD maakte het niet uit niet dat 16- en 17-jarigen na twee uur 's nachts op straat lopen. "Het is niet aan de overheid te bepalen hoe laat mensen naar bed gaan" aldus Hanneke van Maanen.

Selcuk Akinci van GroenLinks verwees ook naar de opmerking dat mocht men het alcoholmisbruik willen indammen bij jongeren, er gekeken moet worden naar de happy hours op vrijdagmiddag. "Dan wordt er meestal stevig gedronken door die leeftijdsgroep."

John Stubenitsky (Leefbaar Breda) werd niet warm van het plan kroeg-eigenaren zelf te laten bepalen hun zaak tot 04.00 uur open te houden. "Ook wij missen maatregelen ten aanzien van de jongeren. Bovendien moet rekening worden gehouden met geluidsoverlast voor centrumbewoners."

Van der Velden hoorde de kritiek van de commissie rustig aan en legde die net zo rustig naast zich neer. "Een gekozen burgemeester had dat niet moeten doen, ik kan dat wel", zo besloot hij.