Topdrukte bij inkeertelefoon Belastingdienst Breda

  Economie

BREDA - Er heerst topdrukte bij de inkeertelefoon van de Belastingdienst in Breda. Elke dag melden bijna 200 Nederlanders dat ze zwart geld op een buitenlandse rekening hebben staan.


“Het loopt echt storm hier bij de inkeertelefoon”, vertelt Marcel Homan, woordvoerder van de Belastingdienst Breda. “We krijgen honderden telefoontjes per dag. Er zijn zelfs personeelsleden die hun vakantie nog even moeten uitstellen, omdat we gewoon iedereen kunnen gebruiken nu.”

“Mensen zien dat de fiscus er toch wel achter komt dat ze geld achterhouden. Daarom biechten belastingonderduikers steeds vaker op dat ze geld op een buitenlandse rekening hebben. Afgelopen jaar is er 1,6 miljard euro opgebiecht bij de inkeertelefoon.”

Vooral België, Luxemburg en Zwitserland zijn populair bij de belastingontduikers. “In Zwitserland komt het bankgeheim te vervallen, en staatssecretaris De Jager heeft afgelopen jaar verdragen gesloten met bijna alle belastingparadijzen, waaronder Zwitserland en Luxemburg. Dus het wordt steeds moeilijker om zwart geld in het buitenland te hebben”, aldus Homan.

Nu kunnen belastingontduikers hun illegale geld nog melden bij de Belastingdienst, zonder dat ze een boete hoeven te betalen. Ze betalen alleen de ontdoken belasting en de rente daarover. Maar komt de fiscus erachter dat ze illegaal geld hebben zonder dat ze dat gemeld hebben, dan kan de boete oplopen tot 300 procent van het achtergehouden bedrag.

Vanaf 1 januari 2010 worden de regels aangescherpt. Dan komt bovenop het achtergehouden bedrag nog een boete van vijftien procent. “Er moet een prikkel komen voor mensen, zodat ze beseffen dat illegaal geld in het buitenland echt niet kan.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief